10/11/2016

L’excap de la BPA es querella des de la presó per l’operació Catalunya

2 min

MadridL’exconseller delegat de la Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, ha presentat dijous a la Batllia d’Andorra una querella criminal per delicte de coaccions i xantatge contra el comissari Marcelino Martín-Blas i contra l’exagregat d’Interior d’Espanya a l’ambaixada d’Andorra, Celestino Barroso, després de la que va presentar contra Higini Cierco, accionista propietari de l’entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joan Pau Miquel va ser detingut el 13 de març del 2015 i va ingressar a la presó preventiva el 16 de març a la matinada per un presumpte delicte de blanqueig de capitals relacionat amb les investigacions del departament del Tresor dels Estats Units.

Va ser a l’inici d’aquestes indagacions quan Martín-Blas, llavors cap d’afers interns de la Policia, el va citar a Madrid el juny del 2014, a través de Barroso, per pressionar-lo per aconseguir dades de comptes bancaris de la família de l’expresident Jordi Pujol, que van ser filtrades dies més tard a un diari de Madrid. Pel que sembla, Martín-Blas ja tenia informació sobre les dades d’una altra entitat, Andbank, tot en el marc de l’anomenada operació Catalunya.

Miquel està citat a declarar dilluns pel jutge Manuel Santolaria, a petició de les defenses de Cierco i de la família Pujol. Per aquesta raó, assenyalen fonts jurídiques, s’ha anticipat a presentar la querella contra els dos funcionaris policials citats.

L’exconseller delegat de la BPA ha sol·licitat ajornar la seva declaració de dilluns per comparèixer en qualitat de querellant. D’altra banda, fonts pròximes al financer desmenteixen una informació aportada pel comissari José Villarejo segons la qual Martín-Blas li hauria fet arribar 500.000 euros a canvi de les dades bancàries de la família Pujol. Aquesta informació figura en una nota de Villarejo del desembre del 2014. Pel que sembla, el comissari, jubilat, pretén ara acusar Martín-Blas d’haver-se quedat aquesta quantitat, que hauria sigut abonada pel Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

stats