ELECCIONS 2011
Política 23/05/2011

L'executiva d'ERC dimiteix després de la patacada municipal del 22-M

Els republicans acceleren el procés congressual i triaran president i secretari general el 17 de setembre. El congrés el faran l'1 d'octubre, quan decidiran la nova estratègia i Estatuts

Roger Tugas
2 min
Puigcercós

BarcelonaJa arriben les primeres conseqüències del 22-M. L'executiva nacional en ple d'ERC, inclòs el seu president Joan Puigcercós –encarregat d'anunciar-ho públicament aquest migdia–, ha decidit plegar dels seus càrrecs i actuarà en funcions d'interinitat fins que s'escullin els nous líders. Així ho han decidit després de passar de 4 regidors a 2 a la ciutat de Barcelona, mentre que a Tarragona, Lleida, Girona i altres importants ajuntaments s'han quedat sense representació. Puigcercós ha admès uns resultats "pèssims" en les grans ciutats, sense pal·liatius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, ERC accelera el seu procés congressual per preparar amb millors condicions les eleccions estatals del 2012. Segons ha explicat el seu president, el dia 17 de setembre els militants republicans triaran president i secretari general a través d'urnes repartides pel territori (com en l'anterior ocasió en què es va escollir la direcció de Puigcercós i Joan Ridao). El congrés el celebraran l'1 d'octubre, i allí renovaran Estatuts –tornant a discutir la fórmula assembleària del partit– i estratègia. En la seva propera reunió, l'executiva nacional interina escollirà l'equip de gent que liderarà el procés, que combinarà cares noves i d'altres amb més experiència i que fins el 30 de juliol es trobarà amb els càrrecs locals del territori per contraposar propostes. "Buscarem la unitat i el front comú més enllà del nostre partit, sense deixar de ser una formació d'esquerres i independentista", ha assegurat el president en funcions d'ERC. Segons ha avançat, no prioritzaran una unitat orgànica de l'independentisme, sinó que buscaran la unitat d'acció amb les formacions amb qui comparteixen objectius, ja que han "tornat a constatar que la divisió" els "afebleix".

Jordi Portabella, candidat per Barcelona, no ha aparegut en roda de premsa –com és habitual en aquests casos– i fins demà no farà valoracions de la seva davallada a la ciutat de Barcelona, on ha perdut la meitat de regidors, malgrat haver-se presentat en coalició amb Reagrupament i Democràcia Catalana.

Puigcercós ha promès que remouran "a fons" el model d'ERC i ha culpabilitzat la baixada de vots –malgrat conservar més de 100 alcaldies amb majoria absoluta– al "tomb a la dreta" de Catalunya, el "càstig als partits governants i a les coalicions pactades" i a "la sensació d'instal·lats" que per alguns té la formació republicana. Pel que fa a les acampades de protesta i a l'ascens de la CUP, el president del partit ha subratllat que "hi ha demanda al carrer de noves opcions polítiques i noves formes de fer" i, per trobar-les, ha pressagiat un Congrés d'ERC que "no serà fàcil".

stats