Política 12/06/2014

L'ofensiva de Llanos de Luna als ajuntaments s'entrebanca als jutjats

Un jutjat permet a Mont-ras pagar quotes a l'AMI i un altre aprova que Torroella ingressi els pagaments a l'Agència Tributària de Catalunya

Agències
2 min

BarcelonaObligant a posar banderes espanyoles, prohibint pagar quotes a l'Associació de Municipis per la Independència, o prohibint que els pagaments d'impostos espanyols s'ingressin a l'Agència Tributària de Catalunya, la Delegació del govern espanyol vigila de prop els ajuntaments del país. Escrits, contenciosos administratius denúncies als jutjats... Si l'ofensiva recentralitzadora del govern de Rajoy posa traves al camp d'actuació del govern català, la delegada Llanos de Luna exerceix des de Barcelona una pressió notòria als ajuntaments. Una pressió que, els dos últims dies, ha patit dos entrebancs judicials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha emès una sentència que determina que l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) pot ingressar els pagaments d'IRPF i IVA a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), desestimant així la petició de la Delegació del govern espanyol.

La sentència dóna la raó al consistori de Torroella de Montgrí i tomba la demanda impulsada per Llanos de Luna, que havia interposat un recurs contra el plenari de la localitat després que acordés el maig de l'any passat exercir la sobirania fiscal. El jutjat considera que la decisió de l'Ajuntament no és susceptible d'impugnació jurisdiccional i afegeix que "l'acord adoptat constitueix només una moció de suport a una determinada campanya que, des del dret administratiu, no comporta un efecte jurídic".

El revés judicial arriba l'endemà que el jutjat contenciós administratiu 2 de Girona determinés que l'Ajuntament de Mont-ras (Baix Empordà) pot abonar una quota de 262 euros a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La sentència va donar la raó al consistori de Mont-ras i va tombar la demanda del govern espanyol, que havia interposat un recurs contra el plenari de la població després que acordés el 27 de maig de l'any passat pagar l'import de 262 euros a l'AMI, que representa, segons la resolució del jutjat, "un miserable 0,017% del pressupost municipal".

El jutjat també ha considerat que l'Ajuntament pot promoure "tota mena d'activitats" per satisfer les necessitats i les aspiracions de la comunitat de veïns, i ha recordat que els ens locals tenen competència en assumptes que afecten la identitat.

Al gener, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona no va admetre a tràmit la demanda que la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va interposar contra l'Ajuntament de Vilablareix (Gironès) per haver donat suport en un ple, a través d'una moció, a la plataforma Diem Prou, que defensa que els impostos dels catalans es puguin pagar a Catalunya.

stats