Política 11/07/2014

9-N: podran votar els catalans residents a l'estranger, però no els que viuen a Espanya

Mas haurà de signar el decret de la consulta entre el 9 de setembre i el 9 d'octubre

Acn
1 min
Pere Bosch (ERC), Gemma Calvet (ERC) i Josep Rull (CiU) i Mercè Jou (CiU) en la reunió de la llei de consultes d'aquesta divendres

BarcelonaEls ponents de la llei de consultes estan reunits des de les 15.45 de la tarda per tancar definitivament el text de la ponència. L'acord entre CiU i ERC —amb ICV-EUiA, la CUP i el PSC coincidint en molts punts— no fa preveure gaires problemes perquè la proposició de llei quedi avui enllestida per passar els últims tràmits parlamentaris. Els grups han acordat que els nacionals de països de la UE podran votar amb més d'un any de residència i empadronament a Catalunya, mentre que els extracomunitaris hauran de certificar tres anys d'empadronament des de l'endemà d'haver obtingut permís de residència. Els catalans residents a l'estranger podran votar en la consulta sempre que s'inscriguin en un registre voluntari que ja està obert, mentre que els catalans que viuen i estan censats a Espanya però fora de Catalunya no podran votar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ponència també ha fixat que entre la signatura del decret i la realització de la consultes no podran passar més de 60 dies ni menys de 30, de manera que per al 9-N Mas haurà de signar el decret entre el 9 de setembre i el 9 d'octubre.

Esprint final al Parlament

Si, tal com està previst, la ponència tanca aquest divendres els seus treballs, només faltarà la votació del text resultant en la comissió d'Afers Institucionals, la qual cosa es produirà el 16 de juliol. Posteriorment, l'últim i definitiu tràmit serà l'aprovació definitiva al ple del Parlament, un tràmit previst per a finals de setembre.

Durant l'estiu serà el Consell de Garanties Estatutàries qui determinarà l'adequació de la llei a la Constitució i a l'Estatut.

stats