Política 19/11/2021

Els lletrats del Congrés avalen l'esmena de Junts sobre el fons covid però proposen vies per revertir-la

Conclouen que és "indubtable" que el text té "incorrecció tècnica", però sentencien que tot i els "defectes el seu contingut ja forma part del dictamen"

ARA
2 min
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, a la tribuna d'oradors

BarcelonaAquest dijous una esmena de Junts que reclama la creació d’un fons covid per a tot l’Estat de 9.362 milions –1.600 per a Catalunya– es va colar en la comissió d'economia del Congrés i va sortir aprovada amb l'aliança inusual dels partits sobiranistes i la dreta espanyola. El PSOE i Unides Podem es van quedar sols al costat del PNB. Tot i que fonts socialistes admeten que l'esmena dels de Carles Puigdemont se'ls va colar a la mesa –que els últims dies està vetant centenars d'esmenes adduint motius tècnics– i es va aprovar in extremis, ara maniobren per deixar-la sense efecte. De moment aquest divendres els lletrats del Congrés han conclòs en un informe sol·licitat pels socialistes que és "indubtable" que l'esmena de JxCat té "incorrecció tècnica", però sentencien que tot i els "defectes el seu contingut ja forma part del dictamen".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es pot revertir l'esmena? "L'únic mitjà per restaurar el crèdit i tornar a la situació anterior és el que marca el reglament", responen els lletrats. I el reglament del Congrés marca tres vies: demanar una esmena d'errors o d'incorreccions tècniques durant el seu debat al ple, amb una esmena transaccional, o bé amb un vot particular presentat pels partits que hi van votar en contra (PSOE, Unides Podem i PNB). Fonts del PSOE consultades per Efe, però, diuen que no es plantegen dur a terme cap d'aquestes tres accions i insisteixen que l'esmena no hauria de tenir efecte perquè els lletrats admeten que els va passar per alt un error tècnic. Concretament, els lletrats adverteixen que Junts proposa donar d'alta un import de 9.362 milions que no coincideix amb el que dona de baixa, que és inferior.

I aquest divendres el ministeri d'Hisenda també s'ha agafat a aquest argument per reiterar que l'esmena "no es pot executar". A això s'hi suma el fet que poc després que s'aprovés el text ja asseguressin que el departament vetaria la iniciativa per “insuficiència de crèdit” i un defecte de forma. Una polèmica que va arribar davant la sorpresa dels partits de la Moncloa, però també de Junts. La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, va explicar a l’ARA que en principi només tenia lligats els suports d’ERC i EH Bildu però que després va veure com tothom hi votava a favor excepte els grups del govern i el PNB. Sigui com sigui, la resolució del conflicte arribarà la setmana vinent, quan els pressupostos espanyols es debatran i es votaran.

stats