Reforma laboral

Els lletrats del Congrés tomben la teoria del PP sobre el vot de Casero

Els serveis tècnics resolen que no hi va haver cap error informàtic i que no s'havia de corregir

3 min
El diputat al Congrés i secretari d'organització del PP, Alberto Casero

MadridCop a l'estratègia del PP per revocar l'aprovació de la reforma laboral. Els lletrats del Congrés han determinat que la votació del diputat Alberto Casero va ser vàlida i que no hi va haver cap error informàtic, tal com denunciava la formació conservadora. En un informe publicat aquest divendres, la secretaria general de la cambra baixa ha resolt que no s'havia de donar permís a Casero per corregir el vot telemàtic. Fer-ho l'hauria situat en una posició d'avantatge respecte dels que participen presencialment en el debat que no estava justificada. A més, els lletrats acompanyen la seva decisió amb un informe de la direcció de tecnologies de la informació i la comunicació que detalla que el diputat del PP va confirmar el que havia votat.

"El mateix sentit de votació figura registrat en els dos passos que preveu l'aplicació: tant per al moment en què el diputat selecciona el sentit de vot com en el moment de la seva confirmació, sense que s'hagi registrat cap cancel·lació per part de l'usuari. Queda, per tant, descartat que es produís un error tècnic, i s'ha d'imputar a un error material del diputat que el vot emès no coincidís amb la seva voluntat", sosté la secretaria general del Congrés. En l'informe tècnic es fa un rastreig de la votació telemàtica: Casero es va connectar a les 17.39 del dijous per votar una vintena de punts de l'ordre del dia i a les 17.46 guarda la votació emesa per a tots. "Sense cap mena de dubte es pot veure que l'opció marcada a la pantalla era ", diuen els informàtics. Al cap d'uns segons s'emet el justificant de vot. Els serveis tècnics, a més, detecten que Casero es connecta fins a cinc vegades entre les 17.49 i les 17.55 per consultar les votacions.

El PP va al·legar l'error informàtic i després va buscar una altra escletxa per tombar la decisió de la presidenta, Meritxell Batet: va apuntar que no havien trucat a Casero per confirmar el vot, fet que preveu un acord de la mesa del 2012. Els lletrats subratllen que per diversos acords de la mesa del 2020 i el 2021 ha quedat determinat que el sistema de comprovació del vot ja no es fa per telèfon, sinó amb les dades personals de cada parlamentari a la intranet de la cambra. "Cal insistir que aquest és el sistema que s'ha estat aplicant des de l'inici de la pandèmia, sense que hagi estat objecte de contestació", remarquen. A més, deixen clar que la comprovació no està pensada per verificar el sentit de vot, sinó pel caràcter indelegable del vot que exigeix la Constitució.  

Els serveis jurídics de la cambra baixa també inclouen en el seu informe que no hi ha gairebé precedents de revocacions de vots emesos telemàticament. N'esmenten un del 2017 en què una diputada va exercir el vot sobre alguns punts de l'ordre del dia però no d'altres. Aleshores, va sol·licitar poder votar sobre la resta de manera presencial. La mesa es va reunir per decidir i va anul·lar les votacions telemàtiques perquè la diputada votés sobre tots els punts des de l'hemicicle. Els lletrats insisteixen que en el cas de Casero el que hi ha hagut és un error material seu, com tants d'altres se'n produeixen en cada ple, i que no està justificada la repetició del vot. Per tant, el decret de reforma laboral queda convalidat.

Les vies judicials

Amb l'informe dels lletrats no acaba el litigi. El PP i Vox van anunciar que acudirien al Tribunal Constitucional i aquest divendres la portaveu dels conservadors al Congrés, Cuca Gamarra, ha comunicat que ja s'han presentat els recursos d'empara. "Arribarem fins al final", ha assegurat en una piulada a Twitter. En paral·lel, hi ha iniciatives penals. Un advocat particular es va adreçar a un jutjat madrileny per un presumpte delicte de danys informàtics. Divendres de la setmana passada el jutjat de guàrdia va preguntar a la Fiscalia si calia actuar amb urgència i el ministeri públic va considerar que no. Ara el cas passa al jutjat que li toqués per torn de repartiment. I al Tribunal Suprem el sindicat Manos Limpias ha denunciat Batet per prevaricació. Acabi com acabi, el president del PP, Pablo Casado, censura que la reforma laboral s'hagi aprovat "sense la majoria legítima de la cambra" amb la "tupinada i les agressions institucionals de tota la banda socialista".

stats