CANVI DE CICLE
Política 30/01/2013

Lluís Llach, Albert Om, Sergi López, Núria Feliu i més personalitats reclamen un estat català sense exèrcit

Personalitats del món de la cultura i la societat civil signen un manifest en què reclamen que "la seguretat humana i la pau" siguin la base d'un hipotètic estat independent

Acn
1 min
Alguns dels signants del document 'Catalunya per la seguretat humana i la pau'. / ACN

BarcelonaEl col·lectiu Pau i Treva ha presentat aquest dimecres el manifest 'Catalunya per la seguretat humana i la pau'. Un document que reivindica que siguin aquestes dues màximes les que guiïn el procés cap a la independència i també les que fonamentin el nou estat independent. "Volem, des de la seva gestació, un estat fonamentat en una societat democràtica, solidària, inclusiva, dialogant i pacífica, capaç d'afrontar els conflictes i de garantir una seguretat basada progressivament en mitjans civils no-violents", es llegeix en el manifest, que ha estat signat per més d'un centenar de personalitats del món de la cultura i la societat civil. Una altra de les demandes és renunciar a tenir exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seria un greu error vincular la seguretat a la creació d'un nou exèrcit. La història mostra que els exèrcits han generat moltes desgràcies, inseguretat i malbaratament de recursos", es destaca en el manifest, que també demana que tot el procés per recuperar la sobirania de Catalunya es faci des del "respecte, el diàleg i la cooperació".

Entre d'altres, han fet acte de presència en l'acte d'aquest dimecres la cantant Lídia Pujol, l'actriu Txe Arana, l'historiador Jaume Sobrequés, els escriptors Josep Miquel Servià o Enric Larreula, així com activistes del moviment per la pau com Jordi Armadans. Altres personalitats que han signat el manifest són Lluís Llach, Jaume Cabré, Joel Joan, Armand de Fluvià, Teresa Forcades, Sergi López, Nora Navas, Arcadi Oliveres, Albert Om, Marina Rossell, Antoni Sansalvadó, Maria del Mar Bonet, Pep Sala, Marta Prevosti, Núria Feliu, Joan Rigol o Víctor Alexandre.

stats