Política 12/11/2014

El full de ruta de Junqueras: Eleccions amb programa comú, govern d'unitat i referèndum sobre la Constitució catalana

Lluís Llach, Gerard Quintana, Juanjo Puicorbé, Toni Albà i exsocialistes com Toni Comín i de NECat i Avancem donen suport a la proposta d'ERC

Roger Tugas
2 min
Junqueras presentant el seu full de ruta amb independents / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet públic aquest dimecres el seu full de ruta cap a la independència en un acte on ha rebut el suport de nombrosos independents, famosos del món de la cultura i exsocialistes. Segons el pla que ha presentat el líder dels republicans, el primer pas passaria per unes eleccions constituents en què es produís una "aliança programàtica" entre diverses formacions amb compromisos comuns a favor de la independència, la justícia social, la plena ocupació i la lluita contra la corrupció. Tot i això, el líder dels republicans no ha tancat la porta a parlar d'una llista unitària si hi ha acord en el programa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Posteriorment, si s'imposen les candidatures sobiranistes, Junqueras proposa pactar un "govern de transició per a la transició nacional" que, des del primer dia, actuï com un estat independent, creï les estructures d'estat imprescindibles, com la hisenda pròpia o la seguretat social catalana, i aprovi lleis com la de transitorietat jurídica. Paral·lelament, aquest executiu intentaria buscar el reconeixement d'altres estats i negociar una separació amistosa amb el govern espanyol, i el nou Parlament aprovaria la declaració d'independència.

El següent pas del full de ruta –que vol aplicar sense "dilacions innecessàries"– seria el procés de gestació de la Constitució catalana, amb un paper prioritari i participatiu de la ciutadania, "seguint un format de convenció constitucional". Un cop redactada, ERC i els independents que li donen suport proposen ratificar en referèndum aquesta Constitució per culminar el procés d'independència.

Entre els suports que ha rebut aquest document hi ha el del músic Lluís Llach, que s'ha definit com un "vell internacionalista que pretén arribar a aquest estat d'utopia des de la llibertat del meu país". "El mapa de carreteres que ha dibuixat l'Oriol és inclusiu i obert i és difícil no sentir-s'hi compromès", ha afegit. També subscriuen el full de ruta el líder de la Companyia Elèctrica Dharma, Joan Fortuny, els músics Gerard Quintana i Joan Reig, els actors Juanjo Puigcorbé, Peyu i Toni Albà o l'economista Elisenda Paluzie, així com els exsocialistes Toni Comín (Socialisme Catalunya Llibertat), Magda Casamitjana (NECat) i Jordi del Río i Fabián Mohedano (Avancem). La proposta, però, està oberta a altres adhesions.

stats