Tribunals
Política 02/03/2023

La macrocausa per l'organització de l'1-O suma Raül Romeva com a investigat i torna a encallar-se als jutjats

L'Audiència de Barcelona accepta els recursos de les defenses i trasllada part del cas d'Exteriors al jutjat 13

2 min
Un urna en una de les meses electroals del referèndum de l'1-O

BarcelonaLa macrocausa per l'organització de l'1-O és la primera investigació sobre el Procés que es va obrir i la que porta més temps encallada als jutjats. I la previsió és que encara es mantingui sobre la taula del jutjat d'instrucció 13 almenys uns mesos més. L'Audiència de Barcelona ha acceptat els recursos de les defenses de dos excàrrecs del Govern investigats i ha decidit sumar a la causa del 13 –que compta amb fins a una trentena de processats– part de la investigació sobre l'acció exterior del Govern i el seu finançament entre el 2011 i el 2017, que fins ara es tramitava al jutjat d'instrucció 18. En concret, es tracta de la investigació per una subvenció del 2016 que afecta l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva i el seu número dos en aquell moment, Aleix Villatoro, ex secretari general d'Exteriors, així com una part de la causa per l'ex secretari general del Diplocat, Albert Royo, aquests dos últims ja processats en la causa del 13.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les defenses de Villatoro i Royo havien recorregut a l'Audiència de Barcelona per reclamar que s'ajuntessin les dues causes, tenint en compte que part dels excàrrecs i dels fets que estaven sota la lupa eren els mateixos. El tribunal ha donat la raó a les defenses i ha decidit sumar aquesta part de la causa d'Exteriors al jutjat 13. En la seva resolució, a la qual ha tingut accés l'ARA, el tribunal considera que part del cas que fins ara es tramitava al jutjat 18 té "menor o major relació" amb l'organització de l'1-O i, per tant, no es pot desvincular de la investigació del jutjat 13. "Els fets relacionats s'han de jutjar junts, cal que es faci en un únic judici i amb un mateix criteri", subratlla l'advocat de Villatoro, Ramon Setó.

Sis anys d'investigació

Ara caldrà veure com afecta la decisió de l'Audiència de Barcelona a la tramitació de la macrocausa del jutjat 13, que fa més de sis anys que està encallada als tribunals i manté una trentena de càrrecs, excàrrecs del Govern i empresaris processats des de l'any 2019. De fet, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat es van posicionar en contra d'ajuntar els dos casos precisament amb l'argument de l'endarreriment que podia comportar per a la causa sobre l'organització de l'1-O.

Però el tribunal descarta aquest fet, tenint en compte que la instrucció del jutjat 18 ja estava molt avançada. Malgrat tot, la titular d'aquest jutjat –a diferència de la del jutjat 13– encara no havia decidit sobre el processament de Romeva, Villatoro i Royo. Per tant, ara caldrà veure què decideix el jutjat 13 sobre aquesta qüestió i quant triga a fer-ho.

stats