Política 24/05/2018

Detenen 30 persones per una presumpta trama de corrupció al voltant de la Diputació de Barcelona

Segons la Policia Nacional s'haurien desviat 2 milions d'euros de subvencions públiques

Montse Riart / Mireia Esteve / Maria Garcia / Enric Borràs / Núria Orriols / Dani Revenga
5 min
Agents de la Policia Nacional a l'entrada de la seu de la Diputació de Barcelona al carrer Londres de Barcelona

BarcelonaAgents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional han llançat aquest dijous una operació a la Diputació de Barcelona i en diverses seus de la Generalitat per buscar proves de presumptes subvencions irregulars, segons han informat a l'ARA fonts policials. L'operació, anomenada Estela, està coordinada pel jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona –que dirigeix el magistrat Joaquín Aguirre– i la Fiscalia Anticorrupció, que sospiten de l'existència d'una presumpta trama de corrupció al voltant de la diputació barcelonina, que entre el 2011 i el 2015 hauria desviat a diverses entitats més de dos milions d'euros per a projectes de cooperació i desenvolupament que mai s'haurien arribat a realitzar, i que s'haurien justificat davant l'administració a través de factures falses i informes copiats d'internet. Alguns dels diners haurien acabat en comptes personals dels implicats, segons la fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En total hi ha 30 detinguts, entre els quals l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve –que ja ha quedat en llibertat–, i l'exdirector de Relacions Internacionals de l'organisme, Jordi Castells, que actualment ocupa el càrrec de subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat. De fet, els investigadors situen Castells al nucli de la presumpta trama. El jutge també implica els principals responsables de l'oficina de Relacions Internacionals de la Diputació des de 2011 fins ara: Octavio de la Varga, Albert Torras, Jonathan Jorba i Guadalupe Moreno, que estan investigats en el cas. Els atribueix una "intervenció directa" en la tramitació dels projectes sota sospita.

Tot i així, segons fonts judicials, només cinc dels arrestats passaran les pròximes hores a disposició del jutge. Es tracta de Castells i Jorba, de l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que hauria participat en l'òrgan de govern que aprovava les subvencions perquè havia sigut director de Relacions Internacionals de la Diputació; així com els responsables d'altres entitats subvencionades: Víctor Terradelles, fundador d'IGMAN i la fundació CATMón, i un dels exresponsables de Pimec, Joaquim Ferrer.

La investigació del jutjat de Barcelona parteix d'una sèrie de denúncies anònimes, a les quals ara s'hi hauria sumat la documentació que el 2016 la CUP i la CGT van portar davant l'oficina Antifrau de Catalunya després de detectar una sèrie d'irregularitats. Castells va dimitir del càrrec a la Diputació arran d'aquelles denúncies.

Pressions als tècnics de la Diputació

En total, el jutjat d'instrucció número 1 investiga les subvencions a 27 projectes de desenvolupament amb països de l’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre d’altres, que haurien rebut entitats com ara IGMAN, CATMón, la Plataforma Educativa i empreses com ara Voltia Solutions. Castells seria la persona que hauria proposat o aprovat tots els projectes, avalant l'experiència de les empreses per portar-los a terme, tot i que no en tinguessin cap. El jutge sospita que l'exdirector de Relacions Internacionals hauria "pressionat" alguns tècnics de l'organisme perquè emetessin dictàmens a favor de les subvencions i "imposar el seu criteri". Opina que Jorba també podria haver efectuat algun tipus de pressió en determinats projectes sota sospita.

El magistrat constata que en alguns casos els tècnics havien advertit de diverses "irregularitats" en la presentació d'aquests projectes i havien informat negativament respecte a la concessió de la subvenció o l'ampliació del pressupost, per exemple en el cas dels projectes de la Plataforma Educativa, que hauria rebut 150.000 euros en subvencions. Un dels representants d'aquesta entitat era l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que a la vegada havia sigut director de Relacions Internacionals de la Diputació durant el mandat d'Esteve. Segons el jutge, era una de les persones que "formava part de l'òrgan de govern que aprovava les subvencions". Els decrets adjudicant les subvencions anaven signats per l'expresident Salvador Esteve o la seva successora Carme Conesa, sense que això impliqui un coneixement de les suposades irregularitats.

Altres entitats que haurien rebut subvencions tot i els informes negatius dels tècnics de la Diputació són IGMAN i CATMón. La Policia Nacional xifra en 10 milions d'euros els diners públics que haurien ingressat aquestes dues entitats de diversos organismes, tot i que no totes les quantitats estan sota sospita. El jutge detecta altres irregularitats en aquestes organitzacions. Per exemple, dos dels projectes que reben subvencions en anys diferents acaben realitzant la mateixa activitat de formació. Tant IGMAN com CATMón estan fundades per l'exsecretari de Relacions Internacionals de CDC, Víctor Terradelles, també detingut avui. D'ell depèn també la revista 'ONGC', que dirigeix el diputat de JxCat Francesc Dalmases. Tot i que alguns mitjans de comunicació han filtrat que havia sigut detingut, ell ho ha desmentit a través d'un tuit. Un dels arrestats és el conseller de districte d'ERC a Sants-Montjuïc, Jordi Fexas –que s'ha acollit al dret de no declarar i ha quedat en llibertat sense càrrecs–. Fexas havia estat vinculat a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i havia sigut cap de projectes a IGMAN.

Treballs poc justificats o inexistents

En els casos d'altres empreses, les quantitats serien inferiors. Per exemple, segons el jutge, Castells hauria proposat, avalat i concedit dos projectes d'eficiència energètica i tractament d'aigües al Marroc a l'empresa Voltia Solutions SL per valor de 21.000 i 17.000 euros, respectivament. El magistrat explica que la justificació de les subvencions és "molt deficient", que els treballs que es van entregar a l'organisme "estan copiats gairebé íntegrament d'internet" i que l'empresa "no té treballadors propis" ni cap "experiència" en el sector. Per això conclou que "l'atorgament de les dues subvencions és arbitrari i que es va produir per raons alienes a la competència professional" de l'empresa.

En d'altres casos, el jutge dubta fins i tot que els projectes fossin reals. Per exemple, en el cas de les cinc subvencions per valor de 112.700 euros que es van adjudicar a Funiver Fundació Universitària Iberoamericana. "Els expedients estan plens de tantes irregularitats administratives que resulta fins i tot dubtós que els projectes subvencionats s'arribessin a realitzar", conclou l'instructor. Entre els delictes que s'investiguen hi ha malversació de fons públics, prevaricació, tràfic d'influències, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, els diners que havien de servir per a projectes de cooperació haurien acabat en comptes bancaris personals d'alguns dels investigats. També s'haurien realitzat extraccions en efectiu que no se sap on haurien anat a parar. En aquest sentit, el jutge destaca la figura d'un altre dels investigats, Joaquim Ferrer, exdirector del departament d'Internacional de la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, que hauria rebut tres de les subvencions sota sospita –per valor de 103.000 euros–. Segons el magistrat, Ferrer també hauria facturat al seu nom un treball pagat amb diners de la Diputació "molt semblant" al que havia presentat una de les seves empreses –Sestrategic– per beneficiar-se d'una altra subvenció.

Un moment de l'escorcoll al Born

La macrooperació ha comptat amb el desplegament de mig miler d'agents, alguns de desplaçats des de Madrid. En primer lloc han anat a la seu de la Diputació de Barcelona al carrer Londres. Fonts dels treballadors asseguren que la policia està examinant els ordinadors del departament de Cooperació i Desenvolupament buscant expedients de diverses entitats que diuen que ja es van entregar als jutjats arran de les denúncies del 2015.

Al carrer Londres hi ha l'oficina de patrimoni i gestió immobiliària, el servei d’assessoria jurídica, la direcció de Serveis Jurídics, la direcció de Relacions Internacionals, el servei del 'Butlletí Oficial de la Província de Barcelona' i el Patronat de Costes. Treballadors consultats per l'ARA també confirmen la presència d'agents de paisà a la cinquena planta de la Diputació de Barcelona a la rambla Catalunya. A més, agents de la Policia Nacional estan escorcollant la seu de l'entitat Plataforma Educativa de Girona. La seu de Pimec al carrer Viladomat també està sent escorcollada des de dos quarts de deu del matí, segons han confirmat fonts de la patronal catalana. A Reus s'han fet escorcolls a la Fundació CATMón.

stats