"La majoria de dretes sempre hi ha sigut, a Andalusia"

Joaquín Urías és jurista i professor de dret constitucional a la Universitat de Sevilla

3 min
Joaquin Urias, professor de dret constitucional i ex letrat del TC.

SevillaJoaquín Urías (Sevilla, 1968) és algú que parla sense embuts des dels seus posicionaments progressistes. Aquest professor de dret constitucional a la Universitat de Sevilla és una de les poques veus dins del món del dret espanyol que critica obertament el biaix conservador i la falta d’imparcialitat dels jutges i el seu impacte en la democràcia. Potser per això l’auge de l’extrema dreta i el que sembla ser una nova hegemonia conservadora a Andalusia no l’ha agafat per sorpresa. "La majoria de dretes sempre hi ha sigut, a Andalusia. El PSOE aquí sempre s’havia mantingut amb un imaginari d’esquerres però amb uns vots de centredreta". Per tant, segons Urías, el que hi ha hagut és un desplaçament del PP cap a l’espai que abans ocupava el PSOE. "Moreno Bonilla està situat en la mateixa posició que estava Susana Díaz. Ocupa tot el centre. I ho fa dissimulant que és del PP. Tot el món li diu Juanma. No és Moreno Bonilla, és Juanma, algú proper, de confiança".

Urías no es pot dir que no estigui acostumat a moure’s en un entorn ideològicament hostil. "El món del dret és molt de dretes. Jo arribo a classe el primer dia i veig alumnes de 18 anys amb la polsereta de Vox o d’Espanya. Un 80% de la classe són molt de dretes. I els que es dediquen a ser jutges encara són més conservadors." Aquest jurista veu amb preocupació com Vox està penetrant en els sectors més joves de la societat, fins i tot en un lloc que havia estat un feu socialista com Andalusia. "És molt més dur del que creiem. Els joves són més proclius al nacionalisme. El 1977 hi havia un sentiment identitari andalús molt fort, però el PSOE això s’ho va carregar. I si no et sents andalús, t’acabes sentint espanyol a la mínima".

A més a més, a Andalusia hi ha zones molt empobrides amb gent disposada a escoltar receptes fàcils, sobretot contra els polítics. "En aquestes bosses de pobresa a Vox se’l veu com l’únic partit que parla clar i que va contra el sistema. Són gent que segurament van votar Podem en el seu dia". I quin és l’origen de l’explosió de Vox, precisament a Andalusia, ara fa quatre anys? Urías ho té molt clar: Catalunya. "La causa de la pujada de Vox és el Procés català, que és una cosa que aquí no s’entén. Quan anava a Barcelona jo sempre els deia que s’havien de teixir complicitats amb la resta d’Espanya, perquè molta gent es va veure atacada. I la prova és l’esquerra, que en un determinat moment va adoptar una postura molt anticatalana".

El tramvia de Sevilla recorre els carrers del centre de la ciutat.
El pont de Triana, per damunt del riu Guadalquivir, a la ciutat de Sevilla.

La conversa amb Urías té lloc en una terrassa de la plaça de l’Alameda de Sevilla, al costat del triple monument al torero Chicuelo, al cantant Manolo Caracol i a la Niña de los Peines. Ens explica que els anys que va passar a Madrid com a lletrat del Tribunal Constitucional li van canviar de forma radical la visió que tenia de la justícia espanyola. "El problema no és que els magistrats tinguin ideologia, sinó que obeeixen a les pressions, no són independents. Si tu poses gent de prestigi, aquests no es deixaran pressionar, però hi posen gent jove, que no són número 1 en res, de manera que estan pensant tota l’estona en què faran quan deixin de ser magistrats. És un tribunal que rep ordres. I això s’ha aconseguit abaixant el nivell."

Urías, que escriu articles a l’ARA en aquesta línia, treballa precisament per a la Unió Europea en un projecte per supervisar el sistema judicial albanès perquè s’homologui a l’europeu. No és gaire optimista respecte a les eleccions, però creu que si Vox entra al govern, això tindrà una part positiva: "La gent deixarà de veure Vox com el partit antisistema pur. I a les pròximes eleccions baixarà, mentre que ara pot ser que arribin al 20%, que seria una catàstrofe social. I si hi ha un govern PP-Vox, jo crec que l’esquerra podrà tenir bons resultats d’aquí a quatre anys. Però ens haurem d’empassar 4 anys d’aquest govern...".

stats