Junts confirma el seu 'sí' a Sánchez després del malestar pel seu discurs sobre l'amnistia

El líder socialista va "tranquil·litzar" els juntaires en la rèplica assumint la "negociació" del conflicte

3 min

BarcelonaNomés calia veure les cares dels diputats de Junts aquest dimecres a l’hemicicle del Congrés de Diputats per copsar que el discurs de Pedro Sánchez no els estava agradant. El líder del PSOE ha justificat l’amnistia com un “perdó” a l’independentisme i com una manera d’avançar en l’agenda del “retrobament”. "Amb nosaltres no provi de temptar la sort, no li funcionarà. El seu no ha estat un discurs valent", ha alertat a la tarda la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, en l'inici del seu discurs al Congrés de Diputats, en què ha deixat clar que el relat del PSOE aquest dimecres no li ha agradat: "L'amnistia no és un perdó", ha exclamat, i li ha llançat una pregunta directa: "Avui no s'ha atrevit a abordar el tema català de forma directa. Hi està disposat? És un conflicte històric entre dues nacions", ha insistit Nogueras. I Sánchez ha decidit calmar-la en la rèplica: "Compta amb el compromís del PSOE i el meu per complir l’acord". Les paraules del líder socialista els han tranquil·litzat i aquets dijous la mateixa Nogueras ha confirmat que, tot i el malestar, votaran sí a la investidura.

Nogueras a Sánchez: "Amb nosaltres no provi de temptar la sort"
Sánchez, a Nogueras: "Compta amb el meu compromís i el del PSOE per complir l'acord"

Una altra cosa són les expectatives que tenen uns i altres respecte al profit que puguin treure de la taula de negociació amb verificador internacional pactada entre ells. Nogueras ha plantejat l'amnistia com la "fi de la repressió" i una mesura per iniciar una "negociació" sobre un "referèndum d'autodeterminació". Un relat que el PSOE no compra: si fan l'amnistia és per la "convivència" i per reforçar la Constitució, en paraules de Sánchez. En tot cas, el candidat socialista ha incidit que, "per descomptat", aprovaran la llei amnistia "per buscar solucions polítiques a un conflicte polític". El reconeixement que hi ha un "conflicte històric" entre Catalunya i Espanya, el fet que ara el PSOE parli de "negociació" i no de "diàleg" i que s'hagi pactat per escrit que la solució a aquest conflicte es farà "en termes diferents dels de la passada legislatura" fan que Junts subratlli que han arribat més enllà d'on ho va deixar ERC.

Al matí, però, als juntaires no els havia agradat la música del discurs del candidat socialista. En aquest sentit, diverses fonts del partit consultades apuntaven que estaven meditant, fins i tot, la possibilitat de no donar suport a Pedro Sánchez a la primera volta de la investidura, que s'ha de votar aquest dijous. La intenció era donar un toc d'atenció al PSOE, tot i que el partit es referma en l'acord signat amb els socialistes. Ara bé, en la intervenció, Nogueras no ha dit res de deixar en l'aire la investidura, sinó que ha amenaçat amb deixar caure el govern més endavant en cas que no compleix. "Si no s'avança, no donarem suport a cap mesura que tiri endavant el seu govern", ha advertit.

Tots els dirigents de Junts consultats per aquest diari després del discurs del líder del PSOE apunten en la mateixa direcció. "Decebedor", explica una font. "Irritant", afegeix una altra. O "xulesc", afirma un altre dirigent per descriure el to del candidat socialista. En aquest sentit, recorden que l'estabilitat del seu govern depèn d'ells i que tampoc ajuden notícies com les del català d'aquest dimecres al Consell de la Unió Europea: els Vint-i-set s'han ventilat en "menys de dos minuts" l'oficialitat de la llengua catalana. Cal tenir en compte que aquesta era una de les condicions que l'expresident Carles Puigdemont havia posat per donar suport a Sánchez, formava part del que va anomenar "pagar per avançat". Ara com ara, però, la investidura de Sánchez no perilla i la qüestió del català està només en tràmit: no ha assolit l'oficialitat a les institucions comunitàries.

stats