De la gratuïtat del transport públic al reconeixement de Palestina: el discurs de Sánchez, en set compromisos

El candidat socialista promet allargar la rebaixa de l'IVA dels aliments i crear un fons per compensar les víctimes d'abusos a l'Església

4 min
Sánchez abans de començar la seva intervenció al congrés

Madrid / BarcelonaEn el marc d'un discurs molt dur contra la dreta del PP i Vox, Pedro Sánchez també ha desgranat el seu programa de govern per demanar la confiança de la cambra i ha anunciat tot un seguit de compromisos per a la nova legislatura. Repassem els més destacats:

1. Reconeixement de l'estat palestí

El candidat socialista ha anunciat a l'inici de la seva intervenció que el seu "primer compromís" com a president serà el reconeixement de l'estat palestí per part del govern espanyol. "El nou govern treballarà a Europa i, per descomptat, a Espanya per reconèixer l'estat palestí, ha dit. Aquesta era una de les peticions dels seus socis de Sumar i ja va ser avalada per les Corts Generals el 2014.

Des de Podem, de fet, la ministra Ione Belarra ja ha replicat: "Necessitem molt més que paraules en una investidura per frenar el genocidi planificat que Israel està perpetrant a Palestina". Visiblement molesta quan Sánchez ha fet aquest anunci, ha reclamat: "Trenquin relacions diplomàtiques, deixin de comprar armes, apliquin sancions econòmiques. És dolorosa la distància entre aquestes paraules i la inacció", ha insistit.

2. Gratuïtat del transport públic per a menors, joves i aturats

Un dels anuncis més destacats ha estat el de la gratuïtat del transport públic per a menors, joves i aturats a partir de l'1 de gener del 2024. Al programa de govern ja hi havia un compromís per "mantenir per a tots els ciutadans la reducció del preu dels abonaments del transport" de cara a l'any que ve, però Sánchez ha defensat que es tracta d'un "pas més": "En coordinació amb les comunitats autònomes i els ajuntaments volem que aquesta política de transport públic gratuït sigui permanent i consolidi Espanya com a referent en sostenibilitat mediambiental", ha dit.

3. Rebaixa de l'IVA dels aliments fins al juny del 2024

Un dels primers anuncis, en paral·lel al del transport públic, ha estat que el govern espanyol mantindrà durant sis mesos més, fins al juny del 2024, la rebaixa de l'IVA del 4 al 0% dels aliments de primera necessitat –com el pa, la llet, els ous o les fruites i verdures– i del 10 al 5% per a l'oli i la pasta.

4. Ampliació de les ajudes per a la hipoteca

Sánchez també ha promès elevar el llindar mínim de la renda per poder-se acollir al codi de bones pràctiques temporal, és a dir, al paquet de mesures per ajudar a afrontar l'increment de les hipoteques. Sánchez ha anunciat que aquest llindar passarà dels 30.000 euros als 38.000 perquè més famílies es puguin acollir al paquet de mesures en vigor fins al desembre del 2024. Cal recordar que l'acord PSOE i Sumar per a la investidura ja recollia la mesura.

Fins ara, al codi de bones pràctiques temporal només s'hi podien acollir les unitats familiars amb rendes anuals inferiors als 29.400 euros, quantitat que podia ser més alta en el cas de discapacitat, o els que destinessin al pagament de les quotes més del 30% dels ingressos nets de la família. Segons les últimes dades del Banc d'Espanya, només 4.200 sol·licituds han estat aprovades des del gener per acollir-se a aquestes mesures.

5. Condonació del deute a les comunitats no acollides al FLA

La condonació del deute autonòmic pactada amb ERC per a Catalunya serà extensible a totes les comunitats autònomes, amb independència del seu "color polític" i de si estan acollides o no al fons de liquiditat autonòmic (FLA), ha dit Sánchez. Seria, per exemple, el cas de Madrid. Ha assegurat que aquest mecanisme permetrà a les comunitats millorar el seu finançament i girar full a l'endeutament que van patir en l'època de les "retallades" del PP. "Continuarem pel camí de la responsabilitat fiscal i la solidaritat", ha mantingut.

6. Fons estatal per compensar les víctimes d'abusos sexuals de l'Església

El nou govern espanyol també crearà un fons estatal per pagar ajudes i compensacions a les víctimes d'abusos sexuals en l'àmbit religiós que "s'ajusti als estàndards europeus". Pedro Sánchez ha recollit així el guant del Defensor del Poble, que ho havia recomanat en l'informe sobre els abusos sexuals de l'Església.

Sánchez crearà un fons estatal per compensar les víctimes d'abusos sexuals de l'Església

El líder socialista també ha dit que l'executiu instarà l'Església a comprometre's amb el reconeixement i reparació de víctimes, fins i tot de casos històrics i que hagin prescrit, i que reforçarà els mecanismes de supervisió i acompanyament de les persones que hagin patit aquestes situacions. "Establirem per llei que els protocols s'hagin de complir en les institucions religioses", ha dit.

7. Amnistia "en defensa de la concòrdia"

No per ja conegut ha estat menys important. Sánchez ha dedicat uns 20 minuts del seu discurs a reivindicar la llei d'amnistia pactada amb l'independentisme i desgranar l'argumentari del PSOE contra les crítiques de la dreta. "En defensa de la concòrdia entre espanyols, concedirem l'amnistia als encausats pel Procés", ha proclamat, i ha reiterat que la mesura és "perfectament legal" i té encaix en la Constitució.

A parer seu, la norma "pot ajudar a superar la fractura" de l'1-O. "Que els catalans que se senten independentistes vegin que Espanya és un bon país per a ells", ha dit, convençut que "Catalunya està preparada per al retrobament total".

stats