Amnistia, Rodalies i condonació de part del deute: tots els detalls de l'acord ERC-PSOE

El ministre Félix Bolaños s'ha reunit aquest dijous amb Oriol Junqueras a Barcelona per segellar el pacte

4 min
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, firmant l'acord d'investidura

BarcelonaEls guionistes que s’encarreguen de la investidura de Pedro Sánchez havien dissenyat a consciència la jornada d’aquest dijous, amb el colofó final de l’acord signat entre el PSOE i ERC. Sánchez suma els set vots dels republicans principalment a canvi de l’amnistia –que es va tancar dimarts, tot i que encara sense el suport de Junts–, el traspàs de Rodalies i la condonació d’una part del deute de la Generalitat. També continuarà oberta la taula de diàleg entre governs, a la qual se sumarà, en paral·lel, una de nova entre ERC i el PSOE que incorporarà una persona de “prestigi” per fer el seguiment dels acords. El relat des del carrer Calàbria en la pugna oberta permanentment amb Junts és que ells ja han aconseguit l’amnistia, el mediador –tot i que no se’l defineixi així– i, a més, qüestions econòmiques destacades, mentre que, amb tots els focus posats en ell, Carles Puigdemont, que ahir es tornava a reunir amb els socialistes a Brussel·les, encara no ha tancat cap compromís concret amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Han estat el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, els encarregats de segellar l'acord en una reunió aquest mateix dijous. "Obrim una nova etapa política a Catalunya que deixa enrere anys de tensió i fractura", ha explicat el ministre, que ha comparegut des de la seu del PSC al costat de Salvador Illa. "Avui qui hi guanya és Catalunya", ha exposat uns minuts més tard des de la seu d'ERC el seu líder, un cop l'executiva del partit ja havia validat l'acord que de manera imminent haurà de sotmetre's a consulta de la militància.

Acord entre PSOE i ERC

Aquests són els principals punts d'acord del document de 13 pàgines que els dos partits han distribuït a la premsa:

Document
Acord PSOE-ERC per a la investidura de Pedro Sánchez

Llei d’amnistia

Aragonès i Sánchez pacten incloure-hi el Tsunami i els CDR

Dimarts a la nit, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, van tancar amb una trucada telefònica l’acord per la llei d’amnistia. La clau de volta va ser incloure-hi els encausats del Tsunami i els CDR. En el document pactat aquest dijous, no hi apareix cap detall de la llei –el PSOE encara l’està negociant amb Junts–, sinó que es limiten a posar per escrit que la llei ha de servir per “procurar la plena normalitat política, institucional i social” per afrontar el “diàleg” entre Catalunya i l’Estat. “És una amnistia sense exclusions”, ha afirmat el líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Taula de diàleg

Negociació entre governs i també entre partits

ERC ha volgut mantenir la taula de diàleg que va pactar fa quatre anys amb el PSOE per abordar el conflicte polític català. Els termes acordats són els mateixos que el 2019: de govern a govern i amb reunions “periòdiques”, sense acotar-ho més. Ara bé, els dos partits han pactat una taula paral·lela, en aquest cas entre partits, ERC i PSOE. Aquest espai serviria, segons exposen al document, per “acompanyar, verificar i realitzar el seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s’arribi” en la taula de diàleg entre governs. Per això, en aquest espai s'incorporarà un mediador, que serà una “persona de prestigi reconegut”.

Traspàs de Rodalies

Empresa mixta de gestió i traspàs d’una part de les vies

Ha estat un dels cavalls de batalla dels republicans les últimes setmanes, tant pel simbolisme històric com per la complexitat tècnica. Finalment, l’acord es tradueix en un traspàs que s’haurà de “culminar” al “llarg de la present legislatura”. D’entrada, el PSOE es compromet a traspassar els recursos econòmics que deu Renfe. Per gestionar el servei ferroviari, es crearà una empresa mixta, Rodalies de Catalunya. La Generalitat hi tindrà una participació majoritària i el president de l’ens serà elegit pel Govern i tindrà vot de qualitat. Ara bé, les decisions estratègiques s’adoptaran amb majoria qualificada. Pel que fa a les vies, de moment es traspassaran les línies de la R1 al Maresme, la de la R3 del Papiol a Puigcerdà i la R2 a Sant Vicenç de Calders. La resta s’hauran de concretar més endavant en una comissió bilateral.

Condonació del deute

L’Estat perdona un 20% del deute al Fons de Liquiditat Autonòmica

ERC havia exigit limitar el dèficit fiscal. El resultat de la negociació amb el PSOE és crear una comissió bilateral entre la Generalitat i l’Estat per abordar una reforma del finançament autonòmic per debatre, per exemple, “com aconseguir un finançament adequat que garanteixi la suficiència financera dels serveis públics de Catalunya”. Els dos partits també han acordat la condonació del 20% del deute que la Generalitat tenia al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Si fins ara la Generalitat devia 72.000 milions d’euros, el govern espanyol n’hi perdonarà 15.000 milions, als quals cal sumar un estalvi d’uns 1.300 milions d’euros en interessos que es deixaran de pagar fruit de la condonació. Els presidents autonòmics del PP ja han aixecat el dit per queixar-se per una mesura que consideren discriminatòria per a les comunitats que no tenen aquest deute i exigeixen compensacions.

Recerca, beques i Mossos

Compromís per traspassar les beques i la comissió d’inversions

El pacte també inclou una inversió anual de l’Estat de 150 milions d’euros destinats a recerca, a més de fer efectiu el traspàs de beques, que suposarà un cost de 2 milions. L’Estat també es compromet a materialitzar l’increment de ràtios de Mossos: 2,6 agents per 1.000 habitants. ERC i PSOE tornen a posar per escrit crear una comissió d’inversions perquè la Generalitat executi les que fa l’Estat.

Acords en cascada

La intenció dels socialistes és tancar els acords en cascada, que es vagin anunciant l'un rere l'altre –també amb Bildu i el PNB–, cosa que permetria a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, fixar ja una data d'investidura per a la setmana que ve. De moment, amb els partits catalans s'està desbloquejant el que s'estava negociant amb ERC. En la batalla entre els republicans i Junts per demostrar qui és més influent en la investidura, ERC intenta reivindicar la seva força presentant els acords per fascicles i avançant-se als que es puguin tancar amb Junts.

stats