Política 12/01/2020

Vox punxa en els actes contra l’executiu de coalició

A Barcelona reuneix menys de 500 persones

Xavi Tedó
2 min
Simpatitzants de Vox fent la salutació feixista ahir a Barcelona.

BarcelonaVox va fer ahir un assaig als carrers de la seva oposició frontal a un govern “en mans del separatisme” que es va saldar amb unes xifres més que discretes. Les concentracions que va promoure davant d’alguns dels principals ajuntaments de l’Estat van aplegar pocs centenars de manifestants. A Terol, on el partit d’ultradreta va fer bandera de la protesta (“ España existe ”) i va portar el seu secretari general, Javier Ortega Smith, per denunciar el suport de l’agrupació d’electors a la investidura de Pedro Sánchez, ni tan sols un centenar de persones van respondre a la convocatòria. A Santiago de Compostel·la la xifra encara va ser més baixa i només van secundar la cita una vintena de persones, mentre que a Toledo ho van fer un altre centenar i a Múrcia unes 300 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només a Granada, Sevilla i Màlaga, on es van aplegar unes dues mil persones, i a Madrid, on ho van fer quatre mil, la mobilització va ser més nombrosa. L’acte a la capital espanyola, però, va quedar lluny del que es va viure fa només una setmana, quan quinze mil persones van congregar-se a la plaça Colón contra la investidura de l’aleshores candidat del PSOE, en un acte amb presència de dirigents del PP i de Cs, però no de la formació ultra.

El seu líder, Santiago Abascal, va ser l’encarregat de llegir el manifest de la plataforma España Existe, propera a Vox, i que es va repetir a les altres ciutats per exigir al nou executiu “que respecti la sobirania del poble espanyol i la Constitució”. El portaveu al Congrés, Iván Espinosa, que va ser qui va atendre els mitjans, va mostrar la seva “preocupació” per la configuració d’un govern sustentat per “autèntics enemics d’Espanya”.

Protestes a Catalunya

Les concentracions de Vox a Catalunya es van fer sota grans mesures de seguretat per les contramanifestacions promogudes pels CDR. A Barcelona poc més de mig miler de persones es van presentar a la plaça Sant Jaume amb cartells amb missatges com “Pedro Sánchez traïdor” i “Espanya no es ven, es defensa” mentre cridaven proclames com “Puigdemont, a presó”. A l’altra banda, i separats per un cordó dels Mossos, uns 300 antifeixistes, entre els quals hi havia el diputat de la CUP Carles Riera, protestaven contra l’acte.

La tensió va augmentar quan una desena de feixistes amb banderes franquistes van arribar a la plaça i els Mossos van haver de reforçar el cordó policial pel llançament creuat d’ous i llaunes. Aquest petit grup va increpar un equip de Betevé que cobria l’acte i van escopir a la lent de la càmera per impedir-ne la gravació.

A Girona uns 200 antifeixistes van ocupar la plaça del Vi i van impedir que Vox, amb tot just 40 simpatitzants, fes el seu acte. Quan el diputat al Congrés Juan José Aizcorbe va intentar llegir el manifest fora de la plaça, els antifeixistes van activar un potent altaveu col·locat en un balcó, just a sobre d’on eren els ultres, i van impedir que se sentís. A Lleida la cinquantena de seguidors de Vox tampoc no van poder llegir el text per la contramanifestació. En canvi, a Tarragona sí que ho van poder fer, mentre un petit grup responia amb una cassolada.

stats