Política 24/02/2019

Sánchez visita la tomba de Machado: “L’exili sempre és abominable”

Dues manifestacions independentistes el reben a Cotlliure i a el rep a Cotlliure i a Argelers

Ara
2 min
Sánchez en l’ofrnea floral a la tomba d’Antonio Machado.

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat aquest diumenge una setmana agitada pel judici i la precampanya electoral a la Catalunya Nord. Ha fet un ruta pels llocs simbòlics de l’exili dels republicans que van fugir de la Guerra Civil i s’hi ha trobat diferents protestes independentistes. Després d’una primera parada a la tomba de Manuel Azaña, l’últim president de la Segona República, a Montalban, Sánchez s'ha desplaçat a Cotlliure per visitar la tomba del poeta Antonio Machado en el 80è aniversari de la seva mort a l’exili. Allà l’esperava una manifestació d’uns 300 independentistes amb pancartes al·lusives a l’exili de part del govern de Carles Puigdemont, als presos polítics i en defensa de l’autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mobilització a Cotlliure ha començat poc després de les 11 del matí i la policia francesa ha impedit que que els congregats s’acostessin al cementiri. El president del govern espanyol ha fet una ofrena floral a la tomba de Machado, ha descobert una placa commemorativa i ha guardat un minut de silenci. Després s'ha desplaçat fins a l’Hostal Quintana de la localitat, on va morir el poeta.

La visita ha acabat a la platja d’Argelers, on hi va haver un camp de concentració de refugiats espanyols durant la Guerra Civil. Allà la protesta ha estat menys nombrosa però més sorollosa: el president espanyol ha hagut d’interrompre el seu discurs pels crits d’una trentena de congregats: “Feixista!”, “Vergonya Espanya!” i “Llibertat presos polítics!”, han estat algunes de les consignes.

Reivindicació de la República Espanyola

Ja en el discurs, Sánchez ha destacat els valors de la República del 1931 i ha lloat la Constitució actual per “tornar a posar en marxa el cor parat de l’Espanya moderna, audaç i oberta”. El president espanyol ha volgut remarcar la crueltat de l’exili: “No vull omplir-lo de romanticisme. L’exili sempre és abominable”, ha sentenciat Sánchez, que ha afirmat que “no hi ha cap condemna més terrible” que marxar lluny del teu entorn. “També és guerra, desolació i ferocitat”, ha ditr un Sánchez que, a la platja d’Argelers,ha deixat un record per a Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen, i ha demanat perdó en nom d’Espanya.

stats