Política 11/08/2020

Maragall acusa Torra de trencar la separació de poders amb les crítiques al Parlament

Defensa que els lletrats no publiquessin els punts de les resolucions que podien contravenir el TC

Ara
2 min
El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, aquest matí al Parlament

Barcelona"Felicitats a JxCat per tanta eficàcia electoral". El diputat i líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha carregat aquest dimarts durament contra el president del Govern, Quim Torra, a qui ha acusat de "trencar la regla d'or democràtica de distinció absoluta entre l'executiu i el legislatiu". "JxCat ha desfermat una campanya d'hostilitat extrema contra el president [del Parlament] Roger Torrent i contra ERC", ha etzibat a través del seu compte de Twitter.

Maragall ha estat contundent contra la reacció que el cap de l'executiu va tenir ahir davant la decisió del secretari general del Parlament, Xavier Muro, de no publicar determinats passatges de diversos textos contra la monarquia votats a la cambra per por a una impugnació del Tribunal Constitucional (TC). Torra va exigir a Torrent el cessament de Muro, el va responsabilitzar de la retallada de les resolucions i li va requerir que tant ell com la mesa s'encarreguessin de la publicació íntegra dels textos.

"Heu arrabassat potser uns quants vots a ERC mentre l'independentisme en conjunt n'ha perdut cent cops més", ha dit Maragall a JxCat, trencant així el silenci dels republicans, que fins ara no havien respost públicament a l'escomesa dels seus socis de govern i havien mantingut un perfil baix.

Per a Maragall, la decisió dels lletrats de no publicar les resolucions al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) respon a un intent de "no regalar res a la repressió de l'Estat" davant uns textos que creien que desafiaven "les limitacions i prohibicions del TC".

Maragall ha titllat la pressió que Torra ha exercit sobre Torrent de "desmesura autodestructiva", i ha acusat JxCat de carregar contra ERC "sense ni esmentar l'Estat, la Fiscalia i el TC com a adversaris reals". "L'Estat es prepara per aprofitar la confrontació interna de l'independentisme tot apuntant a noves persecucions judicials -ha recalcat-. Cs, el PSC i el PP aplaudeixen l'espectacle".

Lletrats dels Parlaments autonòmics donen suport a Muro

Aquest mateix dimarts, l'Associació Espanyola de Lletrats de Parlaments Autonòmics (AELPA) ha publicat un comunicat, recollit per Efe, en què expressa el seu suport als treballadors del Parlament català, i especialment a Muro, que "ha estat objecte d'atacs infundats que conculquen la seva autonomia i professionalitat", per anar en "defensa de la legalitat i l'ordre constitucional" .

"Només podem defensar la necessària independència i neutralitat dels lletrats parlamentaris com a garants del correcte funcionament de la institució i del compliment de les resolucions dels òrgans jurisdiccionals i del TC", conclou el breu comunicat conjunt.

stats