Política 28/12/2015

Rivera vol que s'investeixi Rajoy, però no formarà part del seu govern

El líder de Ciutadans es reuneix amb el cap de l'executiu i li trasllada que no li donarà suport mentre carrega contra l'actitud de bloqueig del PSOE

Ferran Casas
2 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, reunits a la Moncloa / EFE

MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, s'ha reunit aquest dilluns al matí durant més d'una hora amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, al Palau de la Moncloa, en el marc de la ronda de contactes que està mantenint amb els líders de totes les formacions polítiques per explorar possibles vies per formar govern després del 20-D. El líder de C's ha mostrat al cap de l'executiu les seves prioritats en la legislatura i li ha deixat clar que la seva opció passa "per estar a l'oposició, en una oposició responsable, però a l'oposició". "No entrarem al govern ni votarem a favor de la investidura de Rajoy", ha proclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rivera ha reiterat que ha de governar la llista més votada, ha fixat les seves prioritats i ha ficat el dit a l'ull a Pedro Sánchez i els seus problemes de lideratge.

Igual que amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, amb qui també ha mantingut una trobada aquest dilluns, Rajoy no ha sortit a la porta de l'edifici a rebre Rivera, un protocol que sí que s'aplica amb els presidents autonòmics i amb el líder de l'oposició, en aquest cas, Pedro Sánchez, a qui sí que va sortir a rebre dimecres passat.

El líder de C's ha entrat puntual a la que és la segona reunió amb Rajoy a la seu de la presidència espanyola. La primera va ser a l'octubre, arran de la tramitació al Parlament de Catalunya de la declaració rupturista que va ser aprovada, finalment, el 9 de novembre.

Rivera va engreixar-se a costa de marcar distàncies amb el PP i el PSOE, de proclamar que el seu no era un projecte ni de dretes ni d’esquerres. Les relliscades dels seus en campanya, els suports que va anar rebent i el programa electoral el van situar immediatament al flanc dret. Va començar la campanya en bona posició i la va acabar desfonat i admetent que, arribat el cas, ell donaria suport a la força més votada, que totes les enquestes assenyalaven que seria el PP. I va complir tot i que els seus 40 escons no eren suficients per investir Mariano Rajoy, que en va treure 123. En aquests dies, Rivera sí que ha pressionat el PSOE perquè faciliti la investidura del líder del PP i fins i tot ha proposat un pacte a tres.

stats