Política 23/03/2018

Marta Rovira no es presenta al Suprem i anuncia en una carta que marxa a l'exili

"Serà un camí dur, però és l'única manera de recuperar la meva veu política", diu en la missiva

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Marta Rovira ahir al Parlament

MadridLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha anunciat aquest divendres en una carta que no es presentarà al Tribunal Suprem -on estava citada aquest divendres a les 10.30 h- i que ha decidit emprendre el camí de l'exili. "Avui emprenc un camí dur, un camí que, malauradament, tants d'altres que ens precedeixen han hagut d'agafar: el camí de l'exili", anuncia a la missiva, adreçada a la militància del seu partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sento tristor, però molt més trist hauria sigut viure silenciada interiorment. Sento la meva llibertat d'expressió censurada per uns tribunals que intimiden i que apliquen -descaradament- criteris polítics. Cada dia, cada hora, sentia la meva llibertat limitada per amenaces judicials arbitràries. No em sentia lliure. No em reconeixia. Aquestes últimes setmanes he viscut dins d'una presó interna", explica Rovira, i afegeix: "L'exili serà un camí dur, però és l'única manera que tinc de recuperar la meva veu política".

La dirigent republicana, que ahir va renunciar al seu escó al Parlament, deixa clar que marxar també és "l'única manera" que té d'alçar-se "en contra del govern del PP, que persegueix tothom qui està a favor de votar, i que castiga qualsevol que intenta canviar el que està preestablert i establert, un govern que està disposat a saltar-se l'estat de dret i les llibertats civils per aconseguir els seus fins polítics".

En la part més personal de la carta, Rovira admet: "No puc amagar la profunda tristor que sento d'allunyar-me de tanta gent que m'estimo -i que m'estimo molt-. De tantes lluites compartides durant tants anys amb persones a qui els mou un únic objectiu: canviar la societat on viuen. Fer-la més justa. Persones dignes. Deixar de veure els paisatges que m'envolten des de la infantesa, de passejar per les ciutats on he viscut... [...] Tinc una filla, l'Agnès. Les mares sabeu com me l'estimo. I com de fort és el sentiment de donar-li tot el que li pugui donar. L'exili em permetrà fer-li de mare, i s'ho mereix. Molt".

"Us vull dir una última cosa. No deixeu que la rancúnia s'apoderi de vosaltres. L'anàlisi d'una realitat antidemocràtica i profundament injusta no ha de donar pas al ressentiment. Contra ningú. Contra res. Només des del respecte i de l'amor cap a tots els ciutadans i totes les opinions bastirem canvis radicals i profunds. Només des del treball conjunt aconseguirem una República per a tots", sentencia Rovira, que parafraseja Oriol Junqueras: "En aquests dies que vindran, mantingueu-vos forts i units. Transformeu la indignació en coratge i perseverança. La ràbia, en amor. Penseu sempre en els altres. En el que hem de refer. Persistiu perquè jo persistiré. Gràcies per tot el vostre suport. Us estimo".

"I això és el que farem, Oriol", conclou Rovira, que acaba la carta amb un "Visca la llibertat, la justícia, la igualtat i la fraternitat. Visca una República Catalana per a tothom!". L'exili de Rovira se suma al del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el dels consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, així com al de l'exdiputada Anna Gabriel.

stats