Política 20/06/2015

Mas convida l'ANC i Òmnium a unir forces en una llista sobiranista unitària i s'ofereix a no encapçalar-la

"Fem la unitat des de la societat civil, des de les entitats sobiranistes, i posem-nos-hi els partits que vulguem, tothom se'n pot quedar al marge o ser a dins", ha plantejat en una conferència a Molins de Rei per traçar la seva estratègia amb vista al 27-S

Roger Mateos
3 min
Artur Mas, al Teatre del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, on ha pronunciat una conferència / PERE VIRGILI

Molins de ReiNova proposta unitària d'Artur Mas per preparar les eleccions del 27 de setembre. El president de la Generalitat ha convidat aquest dissabte les entitats del sobiranisme civil a unir forces en una llista sobiranista transversal i s'ha ofert fins i tot a no encapçalar-la. "Fem la unitat des de la societat civil, des de les entitats sobiranistes, i posem-nos-hi els partits que vulguem, tothom se'n pot quedar al marge o ser a dins. No deixem que s'uneixin només els altres", ha proclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva conferència a Molins de Rei per inaugurar la campanya 'Benvinguts al futur', que promou Convergència per ampliar el seu suport per a les eleccions del 27 de setembre, Mas ha fet una crida a "unir forces dins del món sobiranista més enllà dels partits". "Puc oferir-me perquè es compti amb mi i se m'assigni el paper que calgui", ha dit Mas, que ha assegurat que CDC pot fer "aquest paper de gran servei" al sobiranisme. Ha fet una apel·lació directa a les entitats sobiranistes perquè accedeixin almenys a "parlar-ne" i a "agafar la seva quota de responsabilitat per aconseguir la màxima unitat possible en el món sobiranista català".

Mas ha negat que CDC imposés cap ultimàtum a Unió perquè es posicionés amb claredat sobre l'objectiu de la independència. "CDC no ha posat cap ultimàtum, se'n va parlar fa molts mesos enrere, abans de les municipals, i la direcció d'Unió ens va demanar ajornar aquella decisió fins que passessin les municipals", ha afirmat, per desmentir el pretext utilitzat pels democristians per justificar la seva sortida del Govern. Mas ha recordat que CDC "va accedir-hi", però va demanar a Unió que "després de les municipals quedés definitivament resolt" aquest tema i que "la posició d'Unió fos explícita".

Fer front als del 'sí se puede'

D'altra banda, ha alertat que el "sí se puede" que es va escoltar a la plaça Sant Jaume el dia de la investidura d'Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona "té molt poc a veure amb l'autogovern, la sobirania, el referèndum i la llibertat de Catalunya". En un missatge implícit cap a ERC, Mas ha alertat que si les forces sobiranistes "canvien l'eix" central de debat del 27-S i es posen a confrontar models de dretes o esquerres, "ens equivocarem". Si s'ha de continuar gestionant "una autonomia retallada, disminuïda, amputada i ofegada, no s'aconseguirà l'ideal de la justícia social a Catalunya", ha dit. Catalunya, segons Mas, té capacitat per esdevenir un país pròsper com Àustria o Dinamarca.

A les primeres files s'hi han assegut bona part dels consellers del Govern -Francesc Homs, Germà Gordó, Santi Vila, Ferran Mascarell, Irene Rigau, Neus Munté-, alts dirigents de CDC -Josep Rull, Lluís Corominas, Jordi Turull, Mercè Conesa-, a més de la dona de Mas, Helena Rakosnik. També han estat convidats a l'acte el president de Súmate, Eduardo Reyes; el líder de Reagrupament, Ignasi Planas; la periodista Pilar Rahola i l'actriu Sílvia Bel. No hi havia, però, els caps visibles de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI.

L'alcalde de Molins de Rei, el convergent Joan Ramon Casals, feia d'amfitrió. "Sóc un alcalde independentista del Baix Llobregat", ha subratllat Casals a l'inici de l'acte. Casals ha assegurat que el projecte que defensarà CDC el 27-S no és "ni de dretes ni d'esquerres, només té una ideologia: Catalunya i la seva gent". Amb la campanya 'Benvinguts al futur', CDC es desplegarà per tot el territori per celebrar una cinquantena d'actes, per difondre els avantatges de la independència i per recollir aportacions de militants, simpatitzants i no militants. "President, et seguirem a Ítaca. Porta'ns la independència", ha conclòs Casals.

stats