Política 02/01/2014

Mas demana en una carta als líders europeus suport a la consulta

"Confio que pugui comptar amb vostès per tirar endavant aquest procés democràtic i pacífic", assegura el president a la missiva

Efe
2 min
LES URNES COM A SOLUCIÓ 
 Mas va cridar a dirimir sense "temença" el pols per l'estat propi en una consulta.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta als 27 líders de la Unió Europea –entre ells, la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre britànic, David Cameron, i el seu homòleg francès, François Hollande– i un memoràndum a 45 països d'arreu del món per demanar que li donin suport en la celebració d'una consulta sobiranista a Catalunya al 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Confio que pugui comptar amb vostès per tirar endavant aquest procés democràtic i pacífic", assenyala Mas en la carta, que va acompanyada d'un memoràndum més ampli amb més detalls sobre el procés sobiranista que ha estat enviat a 45 països a través dels seus ministres d'Exteriors.

En la missiva es detalla la pregunta i la data de la consulta, es destaca que ha estat pactada entre el partit que governa a Catalunya (CiU) i tres partits de l'oposició (ERC, ICV-EUiA i CUP) i que és àmpliament recolzada per la ciutadania, i que d'acord amb les lleis vigents a Catalunya i Espanya "no hi ha motius" perquè no es pugui autoritzar o aprovar una nova llei per autoritzar-la.

També s'incideix en el fet que s'esgotaran els intents de diàleg amb el govern espanyol, al qual no ha enviat aquesta carta, així com la voluntat de Catalunya de seguir en la Unió Europea una vegada s'independitzés, decisió que recorda que estaria en mans dels governs de tots els estats membres.

Mas conclou així la breu missiva, de 19 línies: "Estic segur que puc confiar en vostè per fomentar el procés pacífic, democràtic, transparent i europeu en el que una gran majoria del poble català està plenament compromès". Al memoràndum explica la Via Catalana de la passada Diada i diu que la consulta és "una qüestió política i no de legalitat". "Tot allò que es necessita és voluntat política", assegura en aquest document d'un foli i mig en el qual explica les seves discrepàncies amb l'Executiu de Mariano Rajoy.

"No s'han compromès amb la realitat de Catalunya", denuncia Mas davant els líders europeus sobre l'actitud de l'Estat espanyol, on també critica els "intents de funcionaris espanyols per soscavar l'autoritat política del president".

L'informe Margallo

Mas va enviar la carta i el memoràndum el 20 de desembre. Deu dies després es va saber que el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, també va enviar un informe –en aquest cas de 210 pàgines– a 129 ambaixades i 92 consolats que Espanya té a tot el món amb preguntes i respostes per adoctrinar-los sobre el procés català.

stats