Política 11/11/2013

Mas prioritza Israel per davant de Palestina en les relacions bilaterals

El cap de l'executiu es reuneix amb el número dos de govern de Netanyahu, Yahir Lapid, però no aborda el procés sobiranista

Ferran Casas
2 min
Mas amb Yair Lapid, ministre de finances d'Israel, a Jerusalem

Enviat especial a JerusalemRelacions amb Palestina, sí. Les que calguin. Però la prioritat és econòmica i política i, per tant, el soci de referència a la zona és Israel. És el missatge que ha llançat Artur Mas aquest dilluns després de reunir-se amb el ministre de Finances de l'estat hebreu, Yair Lapid, número dos del govern de Netanyahu però d'orientació més aviat progressista. Les retallades han erosionat la popularitat de Lapid després que al seu dia obtingués un bon resultat electoral situant el seu partit com a segona força de la Knesset, el Parlament israelià, però segueix sent un polític de referència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha explicat que el seu viatge no té "un propòsit estrictament polític, sinó més aviat econòmic", i ha afirmat que ell està "amb els braços oberts de cara a tenir tota mena de relacions" amb Palestina, però que això no pot implicar "tancar cap porta a Israel" per les seves similituds amb Catalunya.

En aquest viatge ha presentat com un model i un referent l'estat hebreu i s'ha mostrat comprensiu amb les seves polítiques. El 2011 Mas va rebre a Palau el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, en qualitat de cap d'estat. Aquests dies, però, no tindrà cap contacte amb l'ANP ni visitarà territoris palestins.

En la reunió amb Lapid, de poc més de mitja hora, s'ha abordat la situació econòmica, el problema de l'atur −més greu a Catalunya que a Israel− i els projectes de recerca que compartiran els dos països. Segons Mas no s'ha parlat del procés sobiranista perquè Lapid "no ha preguntat pel tema". Caldrà esperar, doncs, que demà dimarts ho faci el president del país, el veterà Shimon Peres, amb qui Mas es reunirà. La reunió amb el primer ministre Netanyahu està ja descartada per la poca predisposició d'agenda del líder israelià.

Mas ha negat haver demanat finançament a Lapid per a la Generalitat, però ha confiat que quan els mercats s'obrin per a Catalunya es pugui recórrer també a fins israelians per vendre deute públic, com al seu dia es feia amb americans. Ara, ha explicat, són fons russos, xinesos o àrabs els que s'interessen pel patrimoni que ven la Generalitat.

Mas ha visitat abans de reunir-se amb Lapid la incubadora empresarial The Time, a Tel Aviv, i des d'allà ha explicat que reunir-se amb Lapid s'emmarcava dins una política de mantenir contactes amb "líders emergents".

stats