Política 30/12/2013

Mas demana a Rajoy que "no aixequi murs" per silenciar el poble català

En el seu missatge de Cap d'Any el president crida a lliurar la "gran batalla democràtica" per exercir un dret a decidir que els catalans "s'han guanyat" amb la seva voluntat de seguir existint com a poble

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat el seu tradicional missatge de Cap d'Any, emès aquest dilluns, per demanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "no aixequi murs" per mirar de silenciar el poble de Catalunya, sinó que "escolti" la seva veu i li permeti votar. "Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir", ha afirmat en el seu discurs institucional des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha recordat que el 2014 es complirà el tercer centenari del final de la Guerra de Successió i de la pèrdua dels drets i llibertats de Catalunya. "Tres segles després, celebrem gairebé un miracle: un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics". Tot i ser un país "divers i plural", ha indicat, Catalunya també és capaç de "teixir grans consensos", com al voltant de la consulta del 9 de novembre del 2014.

Segons Mas, "no hi ha res més democràtic" que resoldre l'actual conflicte amb l'Estat a través d'una consulta. "Resoldre els grans temes a les urnes no ha de provocar ni recança ni temença", ha exposat. Mas ha insistit en una idea: els catalans "s'han guanyat el dret a decidir" amb la seva defensa de la pròpia identitat al llarg dels segles i han demostrat sempre que "prefereixen governar-se que no pas ser governats", dins d'una Europa "més unida, més forta i més federal".

Tot i el seu plantejament a favor del dret a decidir, però, Mas ha volgut transmetre que no es tracta d'un procés contra Espanya. Per això ha demanat que "l'Estat no ens vegi com un adversari ni molt menys com un enemic". "Hem sigut quan hem pogut, volem ser ara i podem ser en el futur un aliat, un bon aliat. Però des de la llibertat", ha afegit.

L'última part del discurs ha anat dedicada a la crisi. Després de reconèixer que el 2013 ha estat "el sisè any d'una recessió econòmica que ha provocat autèntics estralls", ha apuntat amb un punt d'optimisme que "sembla que per primer cop podem començar la remuntada". Però ha advertit que "la ferida que ha provocat la recessió és molt fonda i, per tant, no es poden esperar curacions miraculoses". "Caldrà temps, perseverança, talent i coratge per refer-se del tot", ha avisat.

stats