Política 28/07/2014

Meritxell Batet: “Tenim un problema de credibilitat, no de valors”

J.r.
2 min

MadridMeritxell Batet, diputada del PSC al Congrés, va donar suport públicament a Eduardo Madina a les primàries per triar el secretari general. Ara, però, forma part de la nova executiva del PSOE. Ben valorada pels diversos sectors del partit, és la nova responsable d’estudis i programes dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿És possible reinventar el PSOE sense un canvi radical?

Sí, i és la via que hem d’escollir. No es tracta de tornar on érem sinó de seguir el recorregut endavant. La socialdemocràcia ha de canviar, s’ha de transformar, i és un repte que tenim a tot Europa. Jo no crec que el PSOE tingui un problema de projecte, ni de principis, ni de valors sinó un problema de credibilitat.

Per què?

Els anys al govern ens han portat a cometre errors i a no saber connectar. No són només errors d’explicació, això és eufemístic. Cal honestedat, exemplaritat i tenacitat en la defensa del projecte.

Miquel Iceta diu que vostè forma part del “batalló federal” al nou PSOE.

És una de les missions importants. El federalisme és una de les banderes del PSC des de fa molts anys i ara el PSOE la té interioritzada. Hem de consolidar-ho perquè és l’única sortida per poder construir junts un projecte atractiu, principalment per als catalans i catalanes. Una anècdota: a mi fa temps que Rubalcaba em saluda com la federal.

¿El consens federal de la Declaració de Granada ha de ser un punt de sortida o d’arribada per al PSOE?

De sortida. De fet, hi ha hagut, a posteriori, altres treballs fets en diverses comunitats autònomes, a Andalusia, a l’Aragó... Estic segura que amb el temps que ha passat, amb els documents que s’han fet, ara podríem arribar a un nou acord que anés molt més enllà en temes com, per exemple, el reconeixement de la plurinacionalitat d’Espanya.

Què opina de la frase de Pedro Sánchez posant al mateix nivell l’independentisme i els problemes socials?

No podem pensar que estigués equiparant la violència de gènere, un dels flagells més vergonyosos de la nostra societat, amb una opció política com l’independentisme. Crec que pretenia transmetre una voluntat de crear les condicions perquè desaparegui la pulsió de separar-se.

Andalusia manarà molt al PSOE?

Andalusia té pes a l’executiva perquè té molts militants i és la comunitat amb més habitants. Fins a cert punt és lògic. Pedro Sánchez té una legitimitat com mai l’havia tingut un secretari general i espero que l’exerceixi. Jo remaré perquè exerceixi aquesta llibertat.

stats