Política 24/01/2015

MES aprova la fusió de NECat i Moviment Catalunya amb l'objectiu de formar majories d'esquerres

L'assemblea fundacional de Moviment d'Esquerres no ha posat cara i nom als càrrecs del partit, que es decidiran en els pròxims dies

Laia Vicens
2 min

BarcelonaAprovada la fusió entre Nova Esquerra Catalana (NECat) i Moviment Catalunya. Així ho ha aprovat aquest dissabte l'assemblea fundacional de Moviment d'Esquerres (MES), el nom sota el qual s'integren els dos partits nascuts de les escissions del PSC, en un acte celebrat a la seu de l'Escola de Comerç Internacional de la UPF. L'objectiu de MES és aglutinar els socialistes sobiranistes i ser la clau per assegurar governs d'esquerres, tant en l'àmbit municipal com a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'assemblea, però, no s'ha posat cara i nom a la direcció del partit. De moment, s'han votat 68 membres de la direcció, 34 de NECat i 34 de Moviment Catalunya. Cada partit ha proposat nou noms, que formaran el consell directiu de la formació. Serà en el pròxim consell quan es "repartiran les tasques" i "s'atribuiran funcions" als set membres que tindran una representació més activa al partit, segons han explicat els impulsors de la fusió, Jordi Martí i Pere Almeda. Es fixen un any com a màxim per arrancar el partit i celebrar, després, un congrés.

Una de les principals línies de treball de MES són les pròximes eleccions municipals, en què volen ser protagonistes per ajudar a formar governs d'esquerres. Així ho ha explicat la principal responsable de política municipal de MES, Magda Casamitjana, que ha avançat que de moment ja tenen tancades 45 candidatures amb ERC, tres amb ICV i en tres municipis es presentaran en solitari.

Nascuts de dues escissions

MES és la fusió de NECat, el partit que el 2012 va crear l'exconseller Ernest Maragall, ara eurodiputat amb ERC, arran de les discrepàncies amb el seu partit pel que fa al pacte fiscal i al debat sobre el dret a decidir. Mesos després, exconsellers del PSC, com Antoni Castells, Montserrat Tura o Marina Geli (s'ha aprovat una moció perquè continuï sent diputada al Parlament), van crear Moviment Catalunya, després de distanciar-se del PSC per la gestió del 9-N.

En l'assemblea fundacional s'ha aprovat per unanimitat el codi ètic i els eixos programàtics de MES. Hi han acudit representants polítics i socials com Josep Rull (CDC), Lluís Salvadó (ERC), Josep Vendrell (ICV-EUiA), Jaume Marfany (ANC), Muriel Casals (Òmnium Cultural) o Eduardo Reyes (Súmate).

stats