ELECCIONS 25-N
Política 30/10/2012

Més sobiranisme i menys compromisos concrets

Jordi Muñoz
2 min
El comitè de campanya de CiU, liderat per Lluís Corominas, al centre, creu que la campanya obre "una nova etapa" per a Catalunya.

POLITÒLEGLa proximitat en el temps d'aquestes eleccions amb les anteriors fa que la comparació dels programes electorals de CiU resulti interessant i il·lustrativa dels canvis esdevinguts en una legislatura breu però intensa. D'una banda, la federació és protagonista d'un gir discursiu cap al sobiranisme que s'ha fet evident els últims mesos. I, de l'altra, el programa del 2010 s'ha hagut d'enfrontar amb la realitat política i econòmica i, com hem anat mostrant a l'ARA mitjançant l'ARA Control, això ha comportat omissions i incompliments programàtics importants en algunes àrees.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quin reflex té aquesta experiència als programes electorals? Si comparem el text que va presentar fa dos anys la federació amb el d'aquesta ocasió, el gir sobiranista és evident. Mentre que el 2010 el dret a decidir apareixia esmentat poques vegades, i sempre sense referents concrets més enllà del pacte fiscal o de la gestió de les infraestructures, en aquesta ocasió emergeixen dos conceptes nous: estat propi i estructures d'estat. La idea d'estat propi va molt més enllà de les tradicionals apel·lacions a augmentar l'autogovern que feia CiU en el passat, mentre que el concepte estructures d'estat té un ús més elàstic i, fins a cert punt, ambigu: de vegades sembla que ens remeti a una situació qualitativament diferent de la que ja existeix, mentre que d'altres sembla un nou terme per designar velles reivindicacions o competències ja assolides en el marc autonòmic.

Promeses més ambigües

Però més enllà del gir discursiu en la qüestió nacional, quins canvis inclou el programa electoral de CiU respecte al 2010? Tot i que el programa d'enguany recull alguns fragments literals del del 2010, el canvi principal és que, en general, la federació ha decidit fer moltes menys promeses. Així, on el 2010 hi havia mesures concretes i referències a iniciatives avaluables en termes de compliment o incompliment, el 2012 s'han substituït majoritàriament per compromisos molt més genèrics, sovint precedits per verbs com "impulsarem", "apostarem" o "potenciarem". Possiblement la incertesa pressupostària ha portat els responsables del programa de CiU a ser més prudents i ambigus del que ho van ser fa dos anys.

stats