Ciutadans es despenja de la manifestació del 12-O a Barcelona

Unes 3.700 persones participen en la concentració per la unitat d'Espanya

3 min
La capçalera de la manifestació del 12-O, aquest dimarts a Barcelona

BarcelonaPer primera vegada des del 2016, Ciutadans s’ha despenjat de la manifestació a favor de la unitat d’Espanya que, amb motiu del 12 d’Octubre, ha reunit aquest dimarts unes 3.700 persones –segons la Guàrdia Urbana– al centre de Barcelona. Tot i haver secundat el manifest de la concentració i haver posat una carpa a la plaça Catalunya, els diputats taronges no han volgut ocupar la capçalera i han evitat la foto conjunta amb Vox i el PP. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el líder del partit taronja, Carlos Carrizosa, preferien “marcar perfil propi” i per això Cs va optar per organitzar un acte alternatiu dilluns al vespre. Segons ha assegurat, la decisió –que es va comunicar ahir als organitzadors– no té res a veure amb Vox. “Nosaltres no fem cordons sanitaris”, ha recalcat Carrizosa, tot i que les seves paraules no han convençut la formació ultra. “Prefereixen les fotos amb [Pedro] Sánchez”, ha etzibat el líder de l’extrema dreta, Ignacio Garriga, a Twitter. Tampoc als líders de les entitats convocants, Javier Megino, de Catalunya Suma, i Fernando Sánchez Costa, de Societat Civil Catalana (SCC). Tots dos s’han mostrat sorpresos per la decisió de Cs. “No és moment de càlculs petits, sinó de treballar plegats per capgirar la situació de Catalunya”, ha dit Sánchez Costa, mentre que Megino ha assegurat que desconeixia que no serien a la capçalera. “Aquí hi cap tothom”, ha dit al seu torn el regidor del PP Josep Bou, mentre que el secretari general del partit, Santi Rodríguez, ha afirmat que el PP se sentia “orgullós del Dia de la Hispanitat”.

Josep Bou ha ballat amb entusiasme durant la concentració del 12-O.

La concentració ha sigut pacífica però menys multitudinària que el 2019, quan van ser 10.000 persones, i el 2018 en van ser 65.000 –el 2020 no n’hi va haver per la pandèmia. Enguany ha estat marcada per la música: a cada cruïlla un grup de ballarins oferia una exhibició de dansa tradicional de diferents països llatinoamericans. Per aquest motiu la marxa ha sigut lenta i la manifestació, que ha arrencat al migdia que ha arrencat al migdia al Passeig de Gràcia i ha arribat fins a plaça Catalunya, no s’ha donat per acabada fins passades les dues, després d’haver llegit un manifest per la unitat d’Espanya, haver fet una ofrena a la Mare de Déu del Pilar i haver escoltat l’himne espanyol. “Per tot el que ens uneix: per Espanya i la Hispanitat” ha sigut el lema de la manifestació, en què s’han sentit diverses versions de l’himne d’Espanya, també la que va escriure la cantant Marta Sánchez. L’ambient ha sigut festiu i, tot i que s’han pogut veure missatges contra l’expresident Carles Puigdemont, han quedat en un segon pla. “Els nacionalismes discriminen i enfronten”, deia la pancarta que portava una noia vestida de cap a peus amb una bandera espanyola.

Davant el consolat cubà, a més, sonava una banda d’opositors al règim entonant el lema "Patria y vida", que més de sis dècades després que Fidel Castro pronunciés la coneguda frase “Patria o muerte” és habitual entre una part dels cubans que demanen la fi del comunisme. Casualment, el bateria del grup era Sayde Chaling Chong, que en el passat havia estat afiliat a Vox. A la plaça Catalunya s’han pogut veure carpes d’algunes de la trentena d’entitats adherides al manifest, un text que reivindicava que “cap govern podrà menysprear la pàtria comuna de tots els espanyols”. 

Javier Megino, de Catalunya Suma, mentre portaven la imatge de la verge del Pilar.

L'extrema dreta, protagonista

Hi ha hagut dos actes més protagonitzats per l’extrema dreta. La manifestació de la ultradreta, convocada per Democracia Nacional a Montjuïc, en què unes 250 persones han cremat estelades i han proferit crits a favor del dictador Francisco Franco, i l’ofrena floral organitzada per Unidad Hispanista, Fundación para la Defensa de la Nación Española i Somatemps al monument a Colom, a la qual també han assistit els diputats de Vox amb una catifa de flors. A l’altre cantó, la plataforma Som Antifeixistes ha convocat una protesta amb el lema “Res a celebrar” que ha aplegat 350 persones, segons la Guàrdia Urbana.

stats