Política 22/04/2021

La mesa del Parlament proposa passar de 20 a entre 40 i 68 diputats a l'hemicicle en els plens ordinaris

L'òrgan també preveu encabir tots els parlamentaris en el ple d'investidura i en l'elecció del nou membre de la mesa

2 min
Imatge de la reunió de la mesa del Parlament d'aquest dijous

BarcelonaEls diputats podrien tornar a l'hemicicle del Parlament la setmana que ve. La mesa s'ha reunit aquest dijous pensant en celebrar un ple en els pròxims dies, segons han explicat fonts parlamentàries, l'ordre del dia del qual hauria de quedar fixat per la junta de portaveus, que té previst reunir-se dilluns. Depenent dels punts que s'acabin incloent, a l'hemicicle hi podrien ser tots els parlamentaris o només una part. Així, els 135 diputats només podran seure a les cadires de l'hemicicle quan es convoqui un ple d'investidura, quan s'hagi de substituir Jaume Alonso-Cuevillas de la mesa o quan es portin al ple punts que requereixin una votació presencial.

Tant el ple d'investidura com la tria dels membres de la mesa s'han de votar en urna o a través d'una votació nominal. En aquests dos casos, la mesa preveu distribuir els parlamentaris per tot l'hemicicle, amb una cadira de separació entre ells, i també habilitar la zona del públic i les llotges perquè hi càpiguen, tal com ja va explicar l'ARA. D'aquesta manera, es mantindrien les distàncies de seguretat. Fa diverses setmanes la mesa va enviar una proposta al Procicat per poder encabir tots els diputats a l'hemicicle. L'òrgan de la cambra plantejava que 67 diputats es poguessin asseure als escons, 48 a la zona del públic i 14 a les llotges. Els membres de les mesa podrien seure als seus llocs, on s'afegirien mampares de separació, com ja s'havia fet en els plens que es van fer a l'auditori del Parlament. Si en aquestes sessions s'incorporessin altres punts de l'ordre del dia que requerissin una votació presencial de tots els parlamentaris –no és habitual–, els diputats que no estan asseguts al seu escó votarien a mà alçada.

En canvi, per als plens ordinaris, la mesa proposa ampliar l'aforament de 21 diputats que es va establir quan va esclatar la pandèmia fins a 40 o 68 diputats. El sistema de votació, en aquest cas, seria el mateix que fins ara, és a dir, el vot electrònic presencial i la delegació de vot dels parlamentaris que no seguin a l'hemicicle.

La junta de portaveus de dilluns haurà de decidir l'ordre del dia. Entre els punts que podria tenir la sessió hi ha la substitució de Jaume Alonso-Cuevillas per Aurora Madaula a la mesa de la cambra, així com també fixar una sessió de control al Govern en funcions, després de les queixes dels grups de l'oposició. A més, la junta també hauria de decidir si porta al pròxim ple les diferents propostes de resolució que s'han presentat, les peticions de compareixença del vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, que han fet el PSC, Ciutadans i el PP, i també si incorpora la votació dels senadors autonòmics. Els grups tenen fins al 27 d'abril per presentar les seves candidatures després que la junta de portaveus d'aquesta setmana acordés el repartiment a partir de la fórmula Imperiali per excloure Vox. Així doncs, en funció dels punts que fixi la junta dilluns, l'hemicicle acollirà més o menys diputats.

stats