23-J
Política 16/06/2023

Així és la llista de Junts per al 23-J: recupera Eduard Pujol i situa Toni Castellà al Senat

Míriam Nogueras liderarà la candidatura a Barcelona i també incorpora Aleix Sarri, pròxim a Puigdemont

3 min
El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol

BarcelonaMíriam Nogueras, Pilar Calvo i Eduard Pujol. Aquest és el trident que liderarà la llista de Junts al Congrés de Diputats el 23 de juliol, a més de l'actual diputat Josep Pagès i el director de l'oficina europarlamentària de l'expresident Carles Puigdemont, Aleix Sarri. D'aquesta manera, Junts recupera la figura de Pujol, exdiputat al Parlament la passada legislatura i actual presentador del programa Fax de 8TV, després d'haver-lo apartat de la formació l'any 2020 per diverses denúncies internes per presumpte assetjament sexual. Unes acusacions que van acabar en res: "És una reparació", asseguren diverses fonts del partit sobre el nou aterratge de Pujol en política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al Senat també hi ha sorpreses. Hi concorrerà el nou diputat del Parlament i líder de Demòcrates, Toni Castellà, que acaba d'ocupar l'escó al Parlament en substitució de la líder de Junts, Laura Borràs, després que la Junta Electoral Central li hagi retirat l'acta de parlamentària. Segons fonts consultades per l'ARA, aquesta és la candidatura que ha ratificat l'executiva de Junts aquest divendres i serà el consell nacional de diumenge a Barcelona el que acabarà de ratificar els noms i l'ordre de sortida de la llista.

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Toni Castellà en una imatge d'arxiu

La configuració de la candidatura s'ha fet utilitzant una fórmula mixta: els caps de llista de totes les circumscripcions han estat escollits per primàries, mentre que la resta de noms s'han elegit a través d'una comissió mixta entre la presidència del partit, la secretaria general i els responsables de les diferents vegueries. A Girona qui liderarà la candidatura serà l'exalcaldessa de la ciutat Marta Madrenas, de manera que deixarà de ser diputada al Parlament; a Tarragona ho farà l'expresident del Port de Tarragona Josep Maria Cruset, i a Lleida encapçalarà la candidatura l'exsecretari d'Infraestructures Isidre Gavín.

Un discurs dur

La candidatura està forjada per dirigents que tenen un discurs dur en el camp independentista: és una llista continuista respecte a l'estratègia que ha seguit fins ara la portaveu al Congrés de Diputats, Míriam Nogueras. És a dir, la intenció de Junts és mantenir a Madrid una via de "confrontació" i de no-col·laboració amb el govern espanyol. "No ens presentem a Madrid per investir cap president espanyol. No es tracta de frenar un retrocés o d'anar amb la llista de demandes, sinó de plantar-se i dir prou. Defensarem Catalunya", assegurava ahir la mateixa Nogueras en una entrevista a El Nacional, malgrat que en funció de l'aritmètica aquest cop la investidura de Pedro Sánchez podria dependre dels juntaires.

Nogueras no és l'única de la llista que representa aquesta ànima de Junts. També Marta Madrenas i Aleix Sarri, pròxims a Puigdemont, formen part del sector més octubrista de la formació i es van mullar de manera activa en la consulta interna del partit la tardor passada per sortir del Govern. Ambdós s'han mostrat molt crítics amb l'estratègia de diàleg dels republicans a Madrid.

D'aquesta manera, l'ànima més pragmàtica de Junts queda fora dels primers llocs de la llista. L'exconseller Jaume Giró va fer un pas endavant per concórrer a les primàries contra Míriam Nogueras, però Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, li van demanar que es retirés amb l'argument que no era convenient una discussió de lideratges ara al partit. L'opció que Giró anés de número dos de Nogueras al Congrés o al Senat aquest 23-J s'ha descartat en els darrers dies, malgrat les veus internes que reclamaven que l'ànima més possibilista també estigués representada a la candidatura a Madrid.

stats