Política 12/09/2018

"Els catalans continuen mobilitzats": els mitjans internacionals segueixen una nova Diada

Els diaris i portals estrangers destaquen l'absència dels líders empresonats

Ara
5 min
Aspecte de la Diagonal amb el carrer Sardenya durant la celebració de la Diada.

BarcelonaEl món, com ja és costum, ha tornat a mirar cap a Catalunya en un Onze de Setembre. La celebració de la Diada no ha passat inadvertida entre els principals mitjans internacionals, que des de l'1-O han incrementat l'atenció respecte al procés independentista català. La majoria de diaris que se'n fan ressò destaquen el prop d'un milió de persones que van sortir al carrer per reivindicar la República Catalana i la llibertat dels presos polítics i els exiliats.

Regne Unit

Al voltant d'un milió de persones "renoven" el crit a favor de la independència

La web del diari britànic 'The Guardian' titula "Els catalans independentistes renoven la crida per la República". Al text, el rotatiu comenta que "centenars de milers de catalans s'han reunit als carrers de Barcelona" per demostrar, de nou, el seu suport a la independència "gairebé un any després del referèndum unilateral que va desencadenar la pitjor crisi política d'Espanya des del retorn a la democràcia després de la mort de Franco".

La BBC destaca que el suport a la independència "continua" i explica que és la primera Diada "des de l'intent fallit de marxar d'Espanya" de l'octubre passat. La televisió pública britànica aprofita l'ocasió per destacar l'entrevista que li va fer ahir al ministre d'Exteriors, Josep Borrell, en què criticava que la Diada no hauria de ser "una demanda per la independència que només comparteix menys de la meitat de la població".

Pel que fa a Escòcia, el diari 'The National' explica que Catalunya celebra la Diada Nacional amb els seus líders empresonats. El rotatiu també destaca en la seva edició en paper la manifestació d'ahir i dona la imatge principal de la portada a Barcelona.

The National 1209

Estats Units

Demostració de força "després d'una declaració d'independència mal feta"

Des dels Estats Units, el 'The New York Times' destaca que "Centenars de milers de catalans es manifesten a favor de la independència a Barcelona". El diari nord-americà posa èmfasi en el fet que la manifestació d'enguany ha sigut "la màxima demostració de força després d'una declaració d'independència mal feta l'octubre passat". També valora que la mobilització d'ahir "reflecteix el canvi en l'ambient polític a Madrid i Barcelona".

Captura del reportatge del 'The New York Times' sobre la Diada

Per la seva banda, el 'The Washington Post' posa èmfasi en la "tardor de protestes" que preveu l'independentisme.

França

Una Diada alegre amb la capacitat de mobilització "intacta" un any després de l'1-O

El principal rotatiu francès, 'Le Monde', titula "A Barcelona, un milió de persones celebren la festa nacional catalana" i posa èmfasi en el fet que, un any després de l'1-O, "la capacitat de mobilització dels separatistes està intacta". El text no oblida les "divisions" no només entre els que estan a favor i els que estan en contra de la independència, sinó també dins mateix del sobiranisme, "entre els més moderats d'ERC, que volen abandonar la via unilateral, i els més radicals".

Un altre exemple és el portal 'France 24', que escull per títol "Un milió de catalans surten al carrer a Barcelona per la independència". I continua: "Fent sonar tambors i xiulets, en una mostra de suport a la independència gairebé un any després d'un intent fallit de separar-se d'Espanya". També recorda que, des del 2012, aquest dia és vist com una jornada per reivindicar l'anhel independentista, tot i que aquest any es tractava d'una "ocasió especial" a causa de "l'intens moment polític que viu Catalunya", en referència a l'empresonament dels polítics independentistes i l'exili.

També a França, la web 'Les Voix du Monde' publica una crònica signada per una enviada especial a Barcelona que destaca l'afluència de persones de totes les edats, i que els manifestants han vingut de diversos llocs del país. La periodista Elise Gazengel recalca: "Aquesta nit els separatistes hauran demostrat un cop més la seva capacitat de mobilització, però pocs tenen il·lusions sobre canvis polítics reals". 'Le Figaro' destaca la "demostració de força" dels independentistes amb un vídeo amb imatges destacades d'ahir.

Itàlia

Malgrat tot, els catalans "continuen mobilitzats"

‘La Stampa’ destaca “la gran manifestació dels independentistes a Barcelona”, que considera un “nou desafiament al govern espanyol” per exigir la llibertat dels presos polítics. “La República proclamada fa un any va durar unes hores, les estratègies són vacil·lants, però una cosa és certa: la meitat dels catalans continuen mobilitzats”, diu el rotatiu, que subratlla la dificultat de diàleg entre Quim Torra i Pedro Sánchez. El rotatiu, però, afirma que els carrers han demanat “fer la República” i que és “un projecte que no preveu negociacions”. A més, explica com l’”onada de so que va recórrer set quilòmetres després d’un silenci absolut” ha sigut una “demostració de força de l’independentisme”.

'La Repubblica', amb el títol "Barcelona, un milió [de persones] al carrer per la independència", dedica una fotogaleria a la Diada.

Els mitjans del món destaquen el prop d'un milió d'assistents a la Diada

Bèlgica

L'independentisme i la seva "capacitat de mobilització intacta"

A Bèlgica, el diari 'Le Soir' també destaca el milió d'assistents i diu que el poble català "demostra que manté la capacitat de mobilització intacta".

Alemanya

L'independentisme "abusa de la Diada"

El portal digital 'Spiegel' destaca que, "a Barcelona, prop d'un milió de catalans es manifesten a favor de la independència" gairebé un any després de la secessió fallida d'Espanya i explica que "l'oposició a Catalunya va acusar els independentistes d'abusar de la Diada per als seus propis fins".

Rússia

Els líders empresonats com a "protagonistes de la jornada"

'RT', des de Moscou, explica als seus lectors que Catalunya va celebrar "la seva primera Diada després del referèndum independentista il·legal" com a preludi d'una "tardor calenta just abans que se celebrin els judicis" contra la causa de l'1-O. El portal rus, en la seva versió en castellà, destaca la presència dels "polítics catalans presos i fugits a l'estranger" ahir "com a protagonistes de la jornada".

stats