La Moncloa admet que cal resoldre la causa del Tribunal de Comptes però l'Advocacia avala la fiança

Hi ha 41 persones citades el 29 de juny

3 min
El ministre José Luis Ábalos compareixent al Congrés en una imatge d’arxiu

BarcelonaEls indults van resoldre la situació més urgent i van posar fi als més d'11.000 dies de presó acumulats entre els nou presos polítics. Però encara hi ha moltes altres causes obertes, començant per la del Tribunal de Comptes, que el 29 de juny ha citat 41 alts càrrecs de la Generalitat de l'última dècada per comunicar-los una fiança que es preveu que pugui superar els 5 milions d'euros. El ministre de Transports i secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha reconegut aquest divendres als micròfons de SER Catalunya que la causa oberta contra l'acció exterior de la Generalitat pel Tribunal de Comptes és "una pedra en el camí" i que l'objectiu de la Moncloa és anar "desempedrant-lo". "És en aquest mateix àmbit de la tasca jurisdiccional on s'ha d'intervenir. S'ha de fer, però no des de la desqualificació sinó actuant amb intel·ligència en tot el procés jurisdiccional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules d'Ábalos han causat indignació al principal partit de l'oposició. El president del PP, Pablo Casado, ha afirmat en una piulada que aquest "govern radical és l'única pedra en el camí de la justícia, l'estat de dret i els reguladors". "És inadmissible que amenacin els tribunals", ha escrit Casado, que ha anunciat que el PP registrarà una petició de compareixença del ministre Ábalos al Congrés per "exigir responsabilitats".

De la seva banda, la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha asseverat que les afirmacions del número 3 del PSOE són una "autèntica barbaritat" perquè en una democràcia, ha dit, "no es veuen membres del govern dient el que han de fer els tribunals". "Potser vol treure's pedres del camí perquè no l'investiguin a ell", ha assenyalat Arrimadas, que ha recordat que el Tribunal de Comptes investiga el cas de Plus Ultra. "És una autèntica vergonya. És indignant, només per afavorir els seus amics colpistes", ha afegit.

Ábalos advoca públicament, doncs, per intentar resoldre també aquesta qüestió, que pot acabar amb embargaments si els afectats no fan efectiu l'import total de la fiança. No és la primera d'aquestes característiques, perquè els exmembres del Govern del 2017 ja van haver de dipositar gairebé 5 milions d'euros i els organitzadors del 9-N una xifra semblant. El marge d'actuació del govern espanyol en aquest cas és més reduït que amb la llibertat dels presos (els indults són prerrogativa seva) o amb la reforma del delicte de sedició (la iniciativa legislativa és seva, tot i que necessita majoria a les Corts espanyoles), però la que té no l'ha exercit fins al moment. L'Advocacia de l'Estat, òrgan jeràrquicament dependent del govern, s'ha situat al costat de la Fiscalia i ha rebutjat els recursos que havien presentat els investigats.

De moment es tracta d'un rebuig per qüestions procedimentals. L'Advocacia de l'Estat entén que no s'ha produït "un perjudici real i efectiu en les possibilitats de defensa" de les persones citades, que havien reclamat l'ajornament de la vista. "Els recursos són prematurs i infundats", descriu la interlocutòria del Tribunal de Comptes a la qual ha accedit l'ARA i que ha servit perquè, per exemple, El Mundo hagi obert en portada amb la teòrica contradicció entre el que predica la Moncloa i el que fan els seus advocats. Per a aquest òrgan, el fet que es donés un mes als advocats perquè estudiessin la documentació fa que s'hagi donat un termini "raonable" per presentar-hi al·legacions.

Aragonès demana canvis

També s'ha pronunciat sobre la qüestió Pere Aragonès. El president de la Generalitat es reunirà amb Pedro Sánchez el 29 de juny, que és el dia del sant de tots dos presidents, però també el dia en què precisament el Tribunal de Comptes comunicarà a 41 càrrecs de la Generalitat una nova fiança milionària en el marc d'una investigació que està fent sobre l'acció exterior del Govern. Aquest divendres el president català ha donat a entendre que aquesta qüestió també sortirà en la trobada amb Sánchez: "És un tribunal polititzat i el procediment està ple d'irregularitats". ¿Demanarà el president català una reforma d'aquest òrgan? No ho ha aclarit, però ha considerat que el govern espanyol hauria de posar-hi "de la seva part per revertir una situació injusta". "Tenen mecanismes clars per fer-ho d'acord amb la legalitat vigent", ha conclòs.

stats