Brussel·les crida Algèria a fer "marxa enrere" en la suspensió del Tractat d'Amistat amb Espanya

La Moncloa promet una resposta "constructiva però ferma" al moviment del país nord-africà

3 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, a Brussel·les

MadridToc d'alerta de Brussel·les a Algèria un dia després que decidís suspendre les relacions diplomàtiques i comercials amb Espanya pel canvi de posició espanyol sobre el Sàhara Occidental. La Comissió Europea ha reclamat aquest dijous al país nord-africà que faci "marxa enrere" en la suspensió del Tractat d'Amistat i Cooperació amb l'estat espanyol, un moviment que el portaveu principal de la Comissió Europea, Eric Mamer, ha qualificat d'"extremadament preocupant". El missatge de Brussel·les ha arribat gairebé de forma coordinada amb el de l'estat espanyol, que, per boca del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha avisat a Algèria que estava estudiant "una resposta adequada, serena i constructiva però ferma en la defensa dels interessos d'Espanya". Aquest mateix divendres, de fet, Albares viatjarà fins a Brussel·les per reunir-se amb el vicepresident de la comissió responsable de política comercial de la Unió Europea, Valdis Dombrovskis, segons ha informat Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espanya comença a estar inquieta amb l'enuig d'Algèria i la prova és que Albares ha suspès la seva agenda oficial –havia de ser a Los Angeles a la Cimera de les Amèriques aquest dijous i divendres– per abordar la crisi amb Algèria amb Brussel·les. "Estem analitzant les implicacions d'aquestes mesures, el seu abast pràctic i les implicacions a escala estatal i europea", ha dit Albares en declaracions als mitjans de comunicació. Una de les respostes que s'estaria plantejant la Moncloa és, precisament, denunciar Algèria a la Unió Europa perquè el bloqueig comercial –que afecta totes les operacions bancàries relacionades amb les importacions i exportacions– podria vulnerar l'acord d'associació amb les comunitats europees firmat el 2005, segons apunten mitjans com El País però que es resisteixen encara a confirmar des del ministeri d'Exteriors.

Una resposta que caldrà veure si satisfà el seu soci de govern, Unides Podem, crític amb el gir d'Espanya, del qual no van ni tenir constància fins que Rabat no el va fer públic. De moment, no volen pronunciar-se sobre les possibles respostes a Algèria més enllà del que ha dit la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en una entrevista a La Sexta: que estan "treballant per reconstruir" la relació amb el país que presideix Abdelmadjid Tebboune. I el que ha dit el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, que ha criticat que Espanya hagi abandonat el compromís d'un referèndum per Sàhara: "Avui no estaríem aquí". Qui ha defensat també una consulta pel Sàhara aquest dijous ha estat el mateix Tebboune en la compareixença que ha fet al costat del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, amb qui s'ha reunit a Alger, on era de viatge.

Europa s'ofereix a intervenir

"Cridem les autoritats algerianes a revisar la seva decisió. Algèria és un soci important de la Unió Europea al Mediterrani i un actor clau de l'estabilitat regional", ha demanat la portaveu d'Exteriors de la Unió Europea, Nabila Massrali. Brussel·les recorda que la Unió Europea és el principal soci comercial d'Algèria i que l'any 2019 representava el 46,7% del total de transaccions algerianes. Massrali ha assegurat que la diplomàcia europea està disposada a intervenir en el conflicte, però ha demanat tant a Espanya com Algèria que el resolguin per la via del diàleg bilateral. "Quan parlem de diàleg és entre els dos països", ha insistit.

Les relacions entre l'estat espanyol i l'algerià estan tocades i, d'entrada, les operacions comercials en seran les primeres perjudicades. Però des que ha esclatat la crisi diplomàtica totes les mirades se centren en el subministrament del gas per part d'Alger. Tant Albares com la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, mantenen que no està en risc. "El flux del gas està en la línia habitual, no té cap inconvenient. Les companyies gasístiques ens traslladen que no hi ha cap dificultat perquè segueixi sent així", ha apuntat Albares. En la mateixa línia s'ha expressat Teresa Ribera, que també ha confiat en "recuperar" la "normalitat" en les relacions "ràpidament". "S'ha de diferenciar entre trencar el tractat i suspendre'l", ha afegit el ministre de Presidència, Félix Bolaños, en declaracions a Antena 3, on ha remarcat que la decisió d'Algèria no suposa un trencament "definitiu".

Fins ara el gir de la Moncloa no ha rebut cap suport parlamentari. Arran del moviment d'Algèria, les crítiques s'han revifat. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a demanar a l'executiu espanyol aclarir "si perilla el subministrament de gas i el seu preu" i s'ha queixat una altra vegada que encara no hagi rebut cap trucada de la Moncloa per explicar-los el canvi d'estratègia. A banda, però, Feijóo també ha demanat al govern algerià que "no faci pagar els efectes d'una política internacional improvisada al poble espanyol". Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián ha tornat a carregar contra la "frivolitat" de la decisió "unilateral" de Sánchez, al qual ha acusat de "canviar principis per altres coses".

stats