Partits

Felipe González dubta de la intel·ligència de Zapatero i no es creu la reflexió de Sánchez

L'expresident espanyol diu que el seu successor va deixar una "herència terrorífica" al PSOE

ARA
3 min
Felipe González, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'expresident espanyol, Felipe González, fa temps que va triar bàndol dins del PSOE i es va convertir en soci fundador del club d'enemics de Pedro Sánchez. L'amnistia ha sigut l'últim argument de pes per criticar l'actual cap de l'executiu, cosa que fa cada vegada que té un micro davant. Aquest dijous, des dels d'El Hormiguero, el programa d'Antena 3. No només li va tocar el rebre a Sánchez, sinó també a l'altre president socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, que va ser clau en les negociacions amb les formacions independentistes i a qui el PSC considera un amulet. "És un bon noi [Zapatero]. Quan va sortir del govern, va guanyar el PP amb majoria absoluta. Va deixar sol a Rubalcaba i el PSC va caure a mínims històrics. La pitjor època del PSC és l'herència de Zapatero, que ara està salvant el PSC i tots els altres. No sé de què ens salvarà, perquè va ser una herència terrorífica", va etzibar. Tot just abans havia aconseguit l'aplaudiment del públic i la rialla còmplice del presentador, Pablo Motos, quan havia assegurat que el que anava a dir "potser ho entenia fins i tot Zapatero, a qui li costa". "Els dirigents del partit no m'estimen", ha apuntat González.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exmandatari també va ironitzar sobre el "gran esforç" de Zapatero en el seu suport al PSOE als comicis gallecs i bascos, lamentant que els socialistes hagin deixat de ser una alternativa real de govern en aquestes dues comunitats. En relació amb Galícia, González va assenyalar que l'"esforç" de Zapatero en la campanya electoral va portar el BNG a superar el PSOE, que es va quedar "a una distància sideral de ser alternativa". "Sempre érem l'alternativa al PP a Galícia. Ara som la tercera força", va reblar.

També va retreure el to triomfalista de Sánchez amb el resultat al País Basc, ja que, segons ha recordat, el PNB i Bildu han aconseguit el 80% de la representació al Parlament basc davant del 15% del PSE. "Però diuen «Tenim la clau del govern». Doncs un dia vostè es menjarà amb papes les claus, perquè el que ha de fer és governar", va respondre González, abans de subratllar que tampoc són alternativa en terres basques.

L'expresident també va tornar a atacar Sánchez i ho va fer per qüestionar la carta en què anunciava uns dies de reflexió. "Jo no me la vaig creure", va sentenciar textualment. "Això no és lideratge", va dir, per després afegir que "la persona que té la responsabilitat de prendre decisions dubta amb el coixí", però no pregunta als ciutadans "què cal fer". "Quan s'està al govern per governar, s'hi està per estar", va emfatitzar.

Suport a Illa

L'expresident socialista va mostrar el seu suport a Salvador Illa perquè sigui el pròxim president de la Generalitat i no hi hagi un "intercanvi de cromos" en relació amb els vots de Junts per investir Sánchez després de perdre les eleccions generals. "Puigdemont diu «És que tu també vas perdre i amb el meu suport vas governar. Per tant, ara torna'm el suport perquè no sigui Illa qui governi»", va lamentar González, que espera que aquesta opció "no passi".

"Al contrari, jo crec que cal donar suport a Illa, pels catalans, per la societat catalana, perquè a més té l'estil de convivència que es mereixen els ciutadans. Dialoga amb tothom i es preocupa dels problemes reals de la gent, no de la fantasia", va afegir. Amb la Constitució a la mà, l'expresident socialista va recordar que a Catalunya es va votar "més que en cap altre lloc", i va reclamar a l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, i al president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, que haurien de tenir "respecte" per aquells catalans que van votar la carta magna.

stats