Zapatero, l’abanderat del diàleg i ‘amulet’ del PSC

L'expresident espanyol se suma a la campanya del PSC i exhibeix sintonia amb Illa en favor de la diversitat territorial

4 min
Zapatero a Girona.

GironaDes que el PSOE el va rescatar com a actiu polític, no hi ha campanya dels socialistes que no compti amb alguna aparició de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, i la de les catalanes no és una excepció. És, com li va dir l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrossa, a la capital de la terra ferma, "l’amulet" dels socialistes per guanyar vots en les conteses electorals més crítiques, i un defensor desacomplexat del diàleg amb Catalunya. A l'esquena duu la motxilla del conflicte territorial que va agreujar-se amb la sentència de l’Estatut, com ell mateix ha reconegut, però també haver defensat fins al final la concòrdia per acabar amb el terrorisme, quan encara liderava l'executiu central, i les negociacions del PSOE per a l’amnistia al Procés, ja com a expresident. "Gràcies per la teva feina coneguda, i en algunes parts no coneguda encara, sempre en favor d’unir, dialogar i resoldre", li ha dit Salvador Illa aquest diumenge en un míting a l’Auditori de Girona amb Zapatero, davant d’un públic de 500 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mà dels socialistes catalans, Zapatero ha voltat ja per Lleida i Tarragona pel 12-M. Aquest diumenge ha aterrat amb la comitiva del PSC a Girona, una ciutat on els socialistes viuen un bon moment després de guanyar-hi les municipals, tot i que un pacte entre Guanyem, ERC i Junts va evitar que Sílvia Paneque, ara cap de llista a la demarcació pel 12-M, arribés a l'alcaldia. Des de la ciutat que un dia va governar Carles Puigdemont, Zapatero ha demanat obrir pas a la Catalunya "sense rancor, que perdona i es fa perdonar" i ha lloat Illa, un polític "serè, sincer i decisiu". Decisiu, ha dit, no només pel rumb de la política catalana, sinó també per "estabilitzar Espanya i acompanyar el president Sánchez" en un moment electoral en què es dirimeix el futur del Procés. Els socialistes catalans busquen posar-hi punt final governant a la Generalitat bé en coalició o bé sols i en minoria, però buscant aliances amb altres forces amb mà estesa. "No saps com em sento d’identificat i orgullós cada cop que et sento dir que convoques tothom al diàleg", li ha dit Zapatero a Illa a l'acte.

"Respectat pel nacionalisme"

Fonts del PSC subratllen la complicitat entre Zapatero i Illa, a qui l’expresident ha definit com "el polític revelació de l’última dècada". Des del partit posen en valor el pes del seu llegat en matèria d’igualtat –amb lleis com la del matrimoni homosexual, el divorci exprés i la llei de l’avortament–, de drets socials i d’habitatge, al costat de la lluita per posar fi a ETA. De fet, el partit va voler retre homenatge a aquesta obra de govern en el seu últim congrés, on Zapatero, també convidat, va defensar que les pròximes catalanes són les eleccions més importants dels últims 25 anys a Catalunya i a Espanya, amb un discurs informal que connecta bé amb el públic, apunten fonts de la formació. Ja amb el 12-M a l'horitzó, Zapatero s’ha demostrat un bon agent mobilitzador: simpatitzants i votants se li acosten, el saluden efusivament i li demanen fotografies (en alguns moments, fins i tot més que al candidat). Al PSC agrada molt el compromís de Zapatero amb la "democràcia i la pluralitat", expliquen altres fonts del partit, que també ressalten que és algú "molt respectat pel nacionalisme" i que té un tarannà que casa molt bé amb el d'Illa. Els dos, a més, són corredors.

L'expresident, de vegades a l'esquerra del PSOE, ha alineat el seu discurs amb les necessitats del PSC en campanya. Primer a Lleida i Tarragona cridant a tancar files amb Sánchez durant el període de reflexió que el va mantenir apartat de l’inici de la cursa electoral, i aquest diumenge amb aquesta pantalla ja passada, demanant efusivament el vot per Illa. En intervencions anteriors a la campanya catalana, Zapatero havia reivindicat la necessitat d’avançar "en el reconeixement de la identitat nacional" de Catalunya. Al míting de Girona ha modulat el missatge: "A l'Espanya democràtica hi cap el reconeixement nacional de tot el que representa i la seva aspiració d'autogovern", ha dit l’expresident. És un discurs que encaixa bé amb el programa del PSC, que no vol sentir a parlar de cap marc que no sigui el de l’Estatut i que, esquivant el terme plurinacionalitat, reivindica al seu programa l’Espanya de la "pluriculturalitat".

Zapatero, en qualsevol cas, reclama sovint fer pedagogia de la diversitat territorial a Espanya i es declara entusiasta de la llengua i les tradicions catalanes. Després de ser a Catalunya per Sant Jordi, aquest diumenge ha fet un pas més per endinsar-se en la cultura del país: un cop classificat l'equip per la Champions, Paneque li ha regalat una samarreta del Girona a ell que és del Barça (també a Illa, que és de l'Espanyol).

Salvador Illa i José Luis Rodríguez Zapatero reben una samarreta del Girona de mans de Sílvia Paneque.
"No vull fer cap carambola!"

"No vull fer cap carambola! Directes al govern". Així s'ha expressat Salvador Illa al míting a Girona, on ha demanat als catalans optar per la papereta socialista perquè, segons ha dit, tot el que no sigui un "vot directe vol dir votar bloqueig i embolic". El candidat socialista ha fet aquestes declaracions després d'explicar a l'auditori una de les anècdotes de campanya del dia: coincidint amb el seu aniversari, la caravana de periodistes que segueix el PSC li ha regalat un joc de petanca després que ell mateix fes broma en un míting a l'Hospitalet sobre com havia perdut dues partides a aquest joc contra l'alcaldessa Núria Marín. Cada bola tenia el logotip dels seus rivals polítics, i els periodistes li han preguntat amb quina d'elles voldria fer una "carambola" per arribar al Govern. "Jo no jugo a cap carambola, jugo a tenir la confiança dels ciutadans de Catalunya!", ha exclamat al míting.

stats