Trilingüisme a l'escola i Espanya "pluricultural": les claus del programa del PSC

"Força per governar" és el lema amb què els socialistes volen seduir els votants de tots els espais

4 min
Salvador Illa a la segona jornada del XV Congrés del PSC a Barcelona

BarcelonaEl PSC evita parlar de la immersió lingüística i manté la seva aposta per un model "d'escola comuna" que garanteixi a tot l'alumnat el coneixement del català, el castellà i l'anglès o una tercera llengua (i de l'aranès a Aran). Així figura al seu programa electoral per al 12-M, on els socialistes desgranen la seva proposta en matèria lingüística, un flanc per on han rebut l'atac d'Esquerra, Junts, la CUP i fins i tot els comuns, que els acusen de desentendre's del futur del català. Aliè a les crítiques, el PSC es remet a la llei sobre les llengües a l'escola que va aprovar el Parlament per fer front a l'ofensiva judicial del 25% de castellà amb els vots d'Esquerra, comuns i Junts –no amb la CUP, que ho considerava la fi de la immersió–, però admet que cal continuar fomentant el català com a "llengua pròpia de Catalunya", especialment entre els més joves. També proposen crear un Observatori de la Llengua per "compensar i assegurar el ple domini del conjunt de llengües oficials a Catalunya" i, com ja havia anunciat Salvador Illa, que les polítiques lingüístiques passin a dependre de Presidència, com succeïa amb els governs de José Montilla i Pasqual Maragall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En clau nacional, el PSC aposta per desplegar l'autogovern de l'Estatut impulsant els "més de 50 traspassos" pendents i abordant assignatures pendents, com la llei electoral. A més, defensa l'encaix de Catalunya dins d'una Espanya de la "pluriculturalitat" que, a parer seu, ha de començar a caminar cap a un model federal reforçant la posició de les autonomies i descentralitzant òrgans com el Consell General del Poder Judicial (per exemple, amb membres escollits per les autonomies). Els socialistes eviten parlar de plurinacionalitat, un concepte que sí que defensen els comuns i que du a reobrir el debat sobre qui és el depositari de la sobirania. "Els i les socialistes defensem aquesta pluriculturalitat intrínseca i enriquidora d’Espanya que per consolidar-se necessita, d’una banda, el seu reconeixement explícit (per exemple, amb una llei de pluralitat lingüística a Espanya)", afirmen. Per millorar l'encaix territorial, el PSC proposa reformar els mecanismes de cooperació amb l'Estat i la resta de les autonomies i revisar el model de finançament.

"Que pagui més qui més guanya"

En la conferència on va esbossar les línies mestres de la seva proposta, Illa ja va avançar que el PSC vol negociar un nou model de finançament que respecti el principi d'ordinalitat perquè Catalunya no perdi posicions en la redistribució de recursos i un consorci tributari per recaptar els impostos que es paguen a Catalunya a través d'un organisme amb participació de l'Estat i de la Generalitat. Així ho recull també el programa, que emplaça a fer seguiment dels acords a través de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat i a assolir un sistema fiscal "més just i progressiu, on pagui més qui més guanya, més té, més contamina i més hereta". Sí que s'obre, en canvi, a revisar els impostos propis.

El programa també recull compromisos que el PSC ha fet seus aquesta legislatura, com el Quart Cinturó o la lluita contra la sequera amb inversions a curt termini de 3.500 milions, i clàssics dels socialistes com la lluita per abolir la prostitució o la defensa dels drets LGTBI. També hi figuren propostes per reforçar els serveis públics, eix de la campanya del PSC per al 12-M, i per reduir la burocràcia de l'administració de la Generalitat.

"Força per governar"

Des d'aquest dimecres, els socialistes s'acomiaden de l'"Unir i servir", el seu missatge de precampanya, i donen la benvinguda al seu eslògan per al 12-M: "Força per governar". El lema apareix en un cartell amb un primer pla de Salvador Illa i l'acompanya un espot que gira al voltant de la defensa dels serveis públics (amb versió en català i en castellà). "Hem perdut deu anys, és veritat, però nosaltres no som de rendir-nos. Ni de rendir-nos ni de tornar enrere", diu Salvador Illa a l'espot. Amb aquest lema, el comitè de campanya del PSC busca "mobilitzar i motivar" els seus i atraure un vot transversal.

El cartell de campanya del PSC.

"Demanem força per governar i el suport ampli que necessitem", ha dit la número 2 del PSC i cap de campanya, Lluïsa Moret, en roda de premsa. El desig del PSC és poder formar un govern "fort i estable, sustentat en una àmplia majoria" després del 12-M: si els resultats els acompanyen, previsiblement això els abocarà a haver d'explorar pactes amb l'independentisme, els comuns o el PP.

Illa manté la versió sobre Koldo

Estratègies electorals a banda, Illa arriba a la campanya de les catalanes després de comparèixer dues vegades en una setmana pel cas Koldo, primer al Congrés i avui al Senat. En la compareixença d'aquest dimecres, Illa ha reiterat que es va reunir un únic cop amb Koldo el setembre del 2020: "El vaig dirigir als tècnics del ministeri a través del meu gabinet", ha dit justificant el contacte que hi va mantenir posteriorment el seu excap de gabinet, Víctor Francos, que va explicar dilluns que va parlar dos cops amb Koldo sobre material sanitari. "El resultat final és que es va comprar zero", ha insistit el candidat al 12-M. Fonts socialistes asseguren que, segons les seves dades, aquest tema no està tenint cap afectació en l'electorat, tot i que avui tant Esquerra com Junts han apujat el to contra l'exministre per la seva gestió de la pandèmia i podrien continuar-ho fent en campanya. En qualsevol cas, en l'arrencada de la cursa electoral els socialistes no podran comptar amb Pedro Sánchez ni en el seu primer acte de campanya, a Sabadell, ni en el previst diumenge a Santa Coloma de Gramenet, arran de la decisió del president espanyol de cancel·lar la seva agenda pública fins dilluns per la investigació judicial a la seva dona a fi de meditar si continua al capdavant del govern. Illa li ha expressat el seu suport: "Tota la força, president".

stats