Política Moncloa 03/12/2022

La policia sospita que les cartes incendiàries es van enviar des de la província de Valladolid

Fonts judicials informen que no hi ha cap persona identificada com a possible responsable

ARA
2 min
Membres de la Policia Nacional a l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid dimecres, quan un home va resultar ferit lleu per l’explosió d’un paquet.

MadridValladolid és la província des de la qual van sortir les cartes remeses aquesta setmana al president espanyol, Pedro Sánchez; la ministra d'Interior, Margarita Robles; una empresa armamentística de Saragossa, i les ambaixades d'Ucraïna i els Estats Units a Madrid, segons han detallat fonts de la investigació. La policia va enviar divendres a la tarda un informe al jutjat de guàrdia en què indica que l'autoria dels sis paquets bomba sembla correspondre al mateix origen i que la procedència seria aquesta província de Castella i Lleó. De moment, no hi ha cap persona identificada com a possible responsable i no hi ha cap diligència sol·licitada per la policia al jutjat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, després del desconcert inicial que va suposar l'allau de cartes incendiàries, la policia s'estaria aproximant a l'arquitectura que envolta aquestes accions. La policia manté també des de l'inici de la seva investigació que la persona que pot estar darrere dels enviaments no compta amb una logística sofisticada ni tampoc amb una estructura prou complexa per posar en perill els agents encarregats de la seguretat al territori espanyol. En qualsevol cas, fonts policials han admès que serà molt complicat localitzar l'autor perquè les cartes es van enviar en bústies ordinàries que no tenen càmeres de seguretat.

El jutge José Luis Calama és l'encarregat de les indagacions, i la causa ja acumula els altres sis enviaments. Tots ells tenien com a destinació Madrid, excepte el que va ser remès a la fàbrica d'Instalaza a Saragossa, l'empresa que fabrica els llançacoets que les forces armades estatals van enviar a les tropes del president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Des del principi, els investigadors treballen amb la hipòtesi que totes les cartes tenen relació entre si i que en cap cas es tracta de fets aïllats. No passa el mateix amb el paquet rebut divendres a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid. El sobre provenia de l'estranger i a l'interior hi havia un ull aixafat d'animal. La recepció del paquet i les seves característiques coincideixen amb els rebuts a la resta d'ambaixades d'Europa. Aquest fet va portar el govern de Kíiv a denunciar divendres una "campanya d'intimidació" contra les ambaixades i consolats ucraïnesos. "Tenim raons per creure que hi ha una campanya d'horror i intimidació ben planificada", va afirmar en un comunicat el ministre d'Exteriors del país, Dmitró Kuleba.

En el cas dels enviaments procedents d'Espanya, les primeres informacions oficials sobre els sis sobres incendiaris enviats en els últims dies a les ambaixades d'Ucraïna i els Estats Units, a la Moncloa, i a altres objectius polítics i militars, confirmaven que eren de "característiques similars". Els paquets eren de color marró, amb cal·ligrafia coincident i amb "material pirotècnic" de fabricació "casolana" a l'interior per provocar una "deflagració amb flama", segons va explicar aquest dijous el secretari d’estat de Seguretat, Rafael Pérez. 

stats