La protesta a Ferraz es desinfla l'endemà dels aldarulls més greus

Unes 1.500 persones s'hi concentren sense enfrontaments amb la Policia Nacional

2 min
Concentració aquest dimecres a la seu del PSOE a Ferraz

MadridL’espanyolisme va tornar a concentrar-se ahir al vespre davant la seu del PSOE de Ferraz a Madrid, però ho va fer de forma molt menys nombrosa i, a diferència dels dos últims dies, que van acabar amb batalla campal, la jornada es va saldar sense incidents al tancament d’aquesta edició. La condemna explícita a les accions violentes que havien fet la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i de forma més tímida el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, o la crida de Vox a una “mobilització pacífica”, tot i responsabilitzar de la violència el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sembla que van tenir efecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La prova més evident és que alguns dels concentrats van expulsar manifestants que duien la cara tapada amb un passamuntanyes o van reaccionar amb crits de “Fora, fora, fora” o “La violència no ens representa” quan va arribar un grup amb estètica ultra. Altres van utilitzar un megàfon per fer un discurs improvisat demanant calma als presents per no donar excuses a la policia per carregar. “Heu aconseguit dividir-nos”, retreia una manifestant als agents de la Policia Nacional que custodiaven la seu del PSOE. 

Arriben persones amb estètica ultra a Ferraz i una majoria de concentrats crida: "Fora, fora"

I és que la protesta va perdre força després dels aldarulls. Que avui sigui festiu a la capital espanyola en commemoració del Dia de l’Almudena, patrona de Madrid, no va esperonar la mobilització. La Delegació del govern espanyol va xifrar en 1.500 les persones que es van aplegar a la cruïlla de Ferraz i Marqués de Urquijo. Una xifra que queda molt lluny de les 7.000 persones que s’hi van congregar dimarts a la nit –en el que ha estat, de moment, la concentració més multitudinària contra les negociacions de Pedro Sánchez amb els partits independentistes per acordar la llei d’amnistia– o, fins i tot, de les 3.800 de dilluns. 

Tot i que alguns ultres, amb la cara tapada i entonant càntics franquistes, es van situar a la primera fila de la concentració a mesura que avançava la nit, van acabar marxant i la policia els va anar allunyant de la seu socialista. Eren poc més d’una cinquantena.

Creix la tensió al carrer de Ferraz per l'arribada d'alguns ultres amb simbologia franquista

Enmig d’aquest clima enrarit i amb retrets entre els manifestants, el que no va canviar van ser els càntics. Es van tornar a sentir consignes com “Espanya no es ven”, “Puigdemont a la presó” o “Que et voti Txapote”. 

Ampliar la protesta

Els col·lectius d’ultradreta que participen en les concentracions de Ferraz ja van avisar ahir a les xarxes que avui portaran la protesta a les set de la tarda davant la seu del Parlament Europeu a Madrid per tornar després a la seu del PSOE. Ahir una vintena de manifestants amb banderes espanyoles i al crit de “Puigdemont a presó” i “Espanya no es ven” ja es van manifestar a Brussel·les davant de l’Hotel Sofitel, on s’allotgen el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, i l’equip socialista encarregat de negociar amb Junts, a poca distància de la cambra europea. La ultradreta no tira la tovallola.

Una vintena de manifestants contra la potencial llei d'amnistia a l'hotel Sofitel, on s'allotja l'equip negociador del PSOE
stats