Sánchez atribueix al diàleg amb Catalunya la caiguda del suport a la independència

El president espanyol, que treu pit del creixement del PSC a les enquestes, assegura que la societat catalana "està farta" del conflicte

4 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, en la seva compareixença d'aquest divendres a la Moncloa

Madrid"Mentre hi hagi un govern progressista, hi haurà un govern a Madrid per dialogar amb Catalunya". Tres dies després de la tercera reunió de la taula de diàleg, Pedro Sánchez ha mostrat el seu compromís intacte amb la via de la negociació amb la Generalitat mentre sigui president del govern espanyol. Considera que l'estratègia comença a donar els seus fruits perquè de la trobada d'aquest dimecres en van sortir els primers compromisos concrets –sobretot a l'hora de protegir el català–. Però la prova que, segons Sánchez, el diàleg funciona la va donar aquest dijous l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO): el percentatge dels detractors de la independència ha crescut fins al 52%. "Alguna cosa hi té a veure", ha dit Sánchez en la seva compareixença per fer balanç del curs polític, en què també ha tret pit del fet que el PSC aparegui a l'enquesta com a clar guanyador de les eleccions amb una forquilla d'entre 36 i 42 escons (ara en té 33). Per al president espanyol, la raó és clara: "La societat catalana està farta del conflicte i vol tornar-se a retrobar amb la resta de catalans i amb els germans de la resta d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu missatge buscava apaivagar les crítiques de la dreta pel diàleg amb Catalunya, però també té un impacte en la divisió a l'independentisme. Les paraules de Sánchez donen benzina a Junts i la CUP per continuar pressionant ERC perquè abandoni la negociació amb l'Estat, la qual consideren que desarticula el moviment. El president espanyol, però, ha volgut posar en valor que els republicans continuïn asseguts en aquesta taula: "Diu alguna cosa de les formacions polítiques que apostem pel diàleg". I, en aquest sentit, ha defensat els primers compromisos que van sortir de la reunió de dimecres: "Desjudicialitzar la crisi, tornar-la al terreny de la política", el respecte a "l'ordre democràtic i la seguretat jurídica" i "abandonar" la via unilateral. És a dir, per a Sánchez, la taula de diàleg serveix per superar la tardor del 2017. "Gràcies a l'esforç de tots ho estem superant", ha subratllat.

El president espanyol no ha fet ni una referència a Catalunya en el seu discurs inicial de balanç del curs polític, sinó que ha hagut de ser a preguntes dels periodistes que es pronunciés sobre la qüestió catalana. Ara bé, és un fet que el govern espanyol necessita que l'aliança amb els republicans continuï viva de cara al tram final de legislatura. De fet, republicans i socialistes saben que es necessiten mútuament: els primers per presentar resultats de la taula de diàleg davant l'independentisme i els segons per mantenir la governabilitat de l'Estat.

El gir a l'esquerra

Els republicans seran imprescindibles, al costat de la resta de socis de la investidura, per al govern espanyol des d'ara fins a acabar la legislatura; sobretot després que el president espanyol donés un cop de timó durant el debat de política general i dirigís l'executiu cap a l'esquerra. Un gir que Sánchez -que no preveu fer canvis a l'executiu de cara al setembre, ha dit- ha confirmat aquest divendres quan ha anunciat que de cara al mes de setembre proposarà a la Unió Europea dues mesures: reformar el mercat elèctric per desacoblar el preu del gas al de l'electricitat i posar un topall al preu de les emissions de CO₂. La reforma del mercat elèctric ja la va posar sobre la taula Espanya la tardor de l'any passat, però la Comissió Europea no la veia amb bons ulls i només va rebre l'aval de països com França i Grècia. Ara bé, arran de la guerra a Ucraïna, la Comissió va obrir-se a valorar la proposta aquest mes de juny.

Sánchez, a més, ha anunciat que en l'últim consell de ministres abans de vacances, previst per a la setmana que ve, el govern espanyol aprovarà, a més d'un decret de mesures per prevenir incendis forestals, un paquet de mesures urgents per a l'eficiència i l'estalvi energètic. Les mesures són fruit del compromís adoptat amb Brussel·les de reduir fins a un 7% el consum de gas, recalquen des del ministeri de Transició Ecològica, que expliquen que són el "pas previ" al pla de contingència que el ministeri està elaborant de cara a l'hivern i que ha de presentar al mes de setembre a Brussel·les. Com explicava aquest diari, el ministeri fa temps que treballa en l'elaboració de recomanacions enfocades a l'estalvi energètic del dia a dia de les llars, així com d'edificis públics, i també en l'impuls del transport públic, entre altres, informa Núria Rius. El president espanyol també ha explicat que aquest divendres Espanya ha rebut el segon pagament dels fons europeus, de 12.000 milions d'euros.

Per a Sánchez, tot plegat demostra que l'executiu espanyol treballa per "protegir" la classe mitjana i treballadora en un moment en què la dreta ha caigut, ha dit, en el "catastrofisme". En aquest sentit, ha admès que la dada sobre la inflació que s'ha conegut aquest divendres (10,8%) és dolenta, però ha posat en valor les mesures que ha pres el govern espanyol per intentar frenar-la: 30.000 milions d'euros des que ha començat la crisi derivada per la guerra d'Ucraïna. Malgrat tot, és el PP qui encapçala les enquestes. "Treballarem per capgirar-ho", ha promès. Per això, l'estratègia passa pel gir a l'esquerra encara que molesti a les grans empreses energètiques i les grans entitats financeres. "Si protesten és que anem en la bona direcció", ha afirmat Sánchez, dirigint-se directament a la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, i al president d'Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán. "El patiment d'una majoria no pot ser l'alegria d'uns pocs", ha afegit.

En la compareixença d'aquest divendres, el president espanyol també ha presentat l'actualització del document Complint, que repassa cada sis mesos el grau de compliment dels compromisos complerts des que va començar la legislatura. Segons les xifres de la Moncloa, l'executiu estatal ha assumit 1.494 compromisos, dels quals fins ara ha tirat endavant el 53,3%. Promet, però, que el percentatge augmenti fins al 61% de cara als pròxims sis mesos. En referència als 428 acords concrets que provenen del pacte de govern entre el PSOE i Unides Podem, ara se n'haurien complert un 54,9%.

stats