POLÍTICA
Política 09/02/2012

Montilla: "No sóc militant del PSOE"

L'expresident de la Generalitat diu a RAC1 que hauria preferit que Chacón hagués guanyat el congrés, però evita criticar la nova direcció encapçalada per Rubalcaba

Ara
3 min
Costa d'entendre que algú que té el rang de Molt Honorable pensi que li ha arribat l'hora de fer cap salt, si no és a escala internacional.

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha deixat clar en una entrevista a El Món a RAC1 que "no és militant del PSOE" i que hauria preferit que Carme Chacón hagués sigut la secretària general després del congrés de Sevilla "per raons d'afecte i proximitat". Amb tot, ha evitat criticar la nova direcció. "No és un problema, que m'agradi o no: és la direcció que han escollit el conjunt dels militants socialistes. Hem de tancar files i posar-nos a treballar per tractar de ser alternativa de govern abans de les properes eleccions generals", ha dit. Montilla creu que Rubalcaba pot ser un bon secretari general del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exprimer secretari del PSC també ha dit que desconeix per què Chacón, tot i ser favorita a moltes travesses, no va aconseguir guanyar: "No he estat a la cuina, però suposo que la candidatura de Rubalcaba no va donar el congrés per perdut i va treballar fins al final per aconseguir el vot dels militants".

Sobre el futur de Chacón, Montilla veu possibilitats que l'exministra aspiri a ser candidata del PSOE a les properes eleccions generals tot i haver perdut el congrés d'aquest cap de setmana passat. Montilla no ha descartat, però, que Chacón triï Catalunya i es decanti per aspirar a presidir la Generalitat.

Pacte fiscal

En l'entrevista, Montilla també ha negat que Chacón s'hagi desmarcat de la posició del PSC sobre el pacte fiscal: "El congrés del PSC va fixar una posició respecte al pacte fiscal que no és la de CiU, i és la que ha defensat Carme Chacón". "Volen que el PSC s'adhereixi a una cosa que es diu pacte fiscal i que no se sap què és", ha afegit Montilla.

El càrrec de senador

"Sóc senador en representació del Parlament de Catalunya", ha dit per defensar el fet que hagi decidit compaginar la seva condició d'expresident de la Generalitat amb la de senador. Montilla ha insistit a defensar l'opció d'anar al Senat. "Continuo en política perquè com a federalista i catalanista aspiro a una reforma del Senat i altres objectius", ha dit. Ha afegit que la "nostra història és molt curta" i que a "altres països això no passa"."Un, quan deixa la màxima institució d'un país no va cap a casa. Podríem parlar de molts països; presidents que deixen la presidència i van al Senat".

Spanair

L'expresident ha dit que no s'ha sorprès per la fallida de Spanair. "Sorprès, no, era una possibilitat", ha afirmat. "Spanair tenia possibilitats de sobreviure si lligava una aliança; sobreviure sola era molt difícil".

L'expresident comparteix la decisió del govern d'Artur Mas de tancar l'aixeta a les ajudes de l'aerolínia. Ha dit, però, que segurament ho hauria fet d'una altra manera. El també exministre d'Indústria ha defensat els ajuts aprovats pel tripartit a Spanair, criticats aquest dimecres per la ministra de Foment, Ana Pastor. Montilla ha evitat dir, però, si tornaria a aprovar ajuts públics a l'aerolínia.

Vaga de TMB

Montilla també ha criticat la vaga anunciada pels sindicats de TMB coincidint amb el Mobile World Congress de Barcelona.

Canvi de vida

Montilla diu que, des que no és president de la Generalitat, ha recuperat molt temps lliure, especialment els caps de setmana. "Ara puc portar el meu fill al bàsquet", ha dit. També ha admès que "fa temps" que no parla amb el seu successor al càrrec, Artur Mas.

stats