Política 14/10/2015

Montoro obre les hostilitats al PP a dos mesos de les eleccions

Batalla interna en obert al PP després dels torpedes llançats pel ministre contra Aznar, Margallo i Rato, i un doble anunci: el de la diputada del PP i portaveu de Libres e Iguales, Cayetana Álvarez de Toledo, que no pensa repetir amb Rajoy, i el de la dimissió de la presidenta basca del partit

Marc Colomer
3 min
Montoro ens pren el pèl

BarcelonaLa vida interna en el PP va camí de convertir-se en un autèntic desgavell quan només falten dos mesos per a les eleccions espanyoles del 20-D. L'immobilisme de Rajoy, les crítiques de l'expresident del govern i del PP José María Aznar, l'enfonsament a Catalunya el 27-S i les enquestes que pronostiquen un creixement meteòric també al conjunt d'Espanya de Ciutadans a costa del PP han actuat de detonador de l'explosió interna que aquest dimecres verbalitza el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una entrevista al diari 'El Mundo' en què carrega contra Aznar –"Estem operant, no molesti", li etziba–, contra Margallo –"És ostatge de la seva pròpia arrogància intel·lectual"– i contra Rato –"Com pot ser que algú de la teva renda pugui usar una 'black' per estalviar-se uns quants milers d'euros?".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entremig, tensions internes pel desgast dels presumptes casos de corrupció, desautoritzacions als dirigents del PP basc, qüestionament de la cúpula catalana i turbulències per la desconfiança de Brussel·les amb el pressupost del 2016. La batalla ha començat. El primer tret l'ha disparat aquest cop Montoro, a qui el rotatiu madrileny presenta com "l'home més odiat del govern". Reivindica la política econòmica que ha desenvolupat el seu ministeri i carrega contra altres membres del govern als quals "hauran de mesurar per les seves paraules" i no pels resultats, com, diu, es podrà fer amb ell. I carrega amb duresa contra els seus "companys" de govern i partit, que li retreuen que no sap què passa al carrer. "Hi ha companys meus que s'avergonyeixen de ser del PP", etziba.

Per si les declaracions de Montoro no eren una autèntica bomba de rellotgeria interna al PP, avui també des de les pàgines d''El Mundo' la diputada popular i presidenta de l'associació Libres e Iguales, Cayetana Álvarez de Toledo, anuncia que no pensa repetir amb Rajoy. "No trobo arguments per defensar la gestió del govern ni per pensar que el president Rajoy actuaria de forma diferent de com ho ha fet fins ara", argumenta. Deplora el paper de Rajoy d'"abdicació" amb Catalunya, començant pel 9-N, i li recrimina que hagi "traslladat la responsabilitat al TC i al fiscal general de l'Estat". "Per què no es va abordar abans del 9-N? Si el repte és tan seriós, perquè en van dir 'pantomima'?", es pregunta, i carrega contra Margallo per haver acceptat el cara a cara amb Oriol Junqueras, que "consagra la falsa bilateralitat" i suposa una "claudicació política i de la raó". Amb capítol també per al fiasco de Rajoy en campanya sobre la ciutadania europea dels catalans en cas d'independència. Veu possible salvar el PP, però sentencia: "No amb aquest president".

I la presidenta basca ho remata

Tot plegat el dia que anunciava la seva dimissió la presidenta del PP basc, Arantza Quiroga, després que fa una setmana la direcció estatal del PP la desautoritzés per la proposta de convivència i reconciliació d'Euskadi que havia promogut i a la qual havia aconseguit sumar a EH-Bildu, però que va veure's forçada a retirar.

Entretant, al Congrés s'enfrontaven el president de la cambra, el popular Jesús Posada, amb el ministre Margallo. Horitzó negre per al PP. Més encara davant l'eventualitat que perdi les eleccions.

stats