Política 09/06/2017

Mor als 93 anys Salvador Sunyer, alcalde de Salt del 1983 al 1991

També va ser diputat al Parlament i senador, i el 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi. El president Puigdemont el defineix com un "salvador de la llengua en temps foscos"

Acn
2 min
Salvador Sunyer, alcalde de Salt del 1983 al 1991, en un fotograma d'un documental

SaltSalvador Sunyer i Aimeric, alcalde de Salt des del 1983 fins al 1991, ha mort als 93 anys. Pare del director del festival Temporada Alta, del mateix nom, Sunyer va tenir una carrera política que també el va dur al Congrés de Diputats i al Senat. A les eleccions generals espanyoles del 1977 va ser escollit senador per la província de Girona amb l'Entesa dels Catalans. Va deixar el càrrec dos anys més tard. Al Parlament de Catalunya va ser diputat pel PSC-PSOE a les eleccions del 1980, alhora que va ser nomenat membre de la Junta Permanent del Català. A banda de les dues legislatures a l'alcaldia de Salt, el 1986 va ser nomenat president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Sunyer va començar a treballar amb 14 anys com a auxiliar a la Farmàcia Ribes de Girona. Entre el 1940 i el 1955 va treballar en els moviments de joventut d'Acció Catòlica, i el 1959 va dirigir l'Agrupació Estil, espai teatral del Patronat Parroquial Saltenc. El 1964 va fer per correu el curs de professor de català de la Junta Assessora d'Ensenyament de Català (JAEC), vinculada a l'Institut d'Estudis Catalans, i va obtenir els títols elemental i mitjà el 1965.

Un cop va obtenir el títol, va treballar per l'ensenyament del català a tots els àmbits educatius, des de l'Escola Normal de Girona a col·legis privats. Fins a la jubilació va treballar a la Cambra de Comerç i Indústria de Girona. Durant la transició democràtica va fer diverses conferències i va publicar nombrosos articles sobre el català i la seva problemàtica en l'ensenyament. Va ser fundador i secretari del premi Prudenci Bertrana.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lamentat a través de Twitter la mort de Sunyer, el qual ha definit com a "fidel i honorable, salvador de la llengua en temps foscos" i "gran persona".

stats