Política 12/03/2015

Morenés diu que no va rebre Zaida Cantera per no interferir en el procés administratiu

El ministre de Defensa argumenta que el seu cap de gabinet es va reunir amb la comandant, víctima d'assetjament sexual per part d'un coronel

Europa Press
2 min
La comandant de l'exèrcit Zaida Cantera, aquest dimecres al ple del Congrés. EFE

MadridEl ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha precisat aquest dijous que rebre la comandant Zaida Cantera quan ella ho va sol·licitar -després d'interposar les denúncies de persecució laboral contra diversos oficials, un cop condemnat el seu assetjador- hauria suposat "interferir" en el "procés administratiu" i que, per tant, no podia fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant, ha afegit que es va reunir amb ella el seu director de gabinet, l'almirall Javier Pery. "Jo no podia rebre Zaida Cantera perquè formo part del procediment administratiu, per això el director del meu gabinet la va rebre durant una hora i mitja", ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Congrés.

Sobre el fet que el coronel condemnat per assetjament sexual ascendís el juliol de 2011 -és a dir, abans que ell fos nomenat ministre- Morenés ha dit que això no vol dir que l'exministra Carme Chacón fos la responsable d'aquest ascens.

Els ministres no ascendeixen ningú

El titular de Defensa ha deixat clar que "els ministres no ascendeixen ningú" sinó que la promoció dels militars és un procediment que té lloc dins de l'exèrcit. "Carme Chacón no té res a veure amb aquest ascens, com jo tampoc, sinó que s'ascendeix dins de les unitats", ha remarcat.

Morenés s'ha pronunciat així després que el seu departament informés ahir que el coronel Isidro José Lezcano-Mújica va ascendir al seu rang actual el juliol de 2011, quan la cartera de Defensa era responsabilitat de Chacón.

El PSOE va recordar després que l'oficial va ascendir de forma automàtica i que la sentència que el va condemnar a dos anys i deu mesos de presó per assetjament es va dictar al març de 2012, ja amb la socialista fora del govern.

"Tacar l'honor" del ministre

El cas de la comandant Zaida Cantera ha estat objecte de nou de polèmica al ple del Congrés. Durant el debat d'esmenes a la totalitat a la reforma de la Llei de la Carrera Militar, el portaveu del grup popular, Vicente Ferrer, ha fet una valoració de la picabaralla que van mantenir ahir dimecres a l'hemicicle el ministre de Defensa i la diputada de UPyD Irene Lozano.

Després d'assegurar que el seu partit "condemna i lamenta" el delicte que va denunciar Cantera, Ferrer, que era l'últim portaveu a intervenir en aquest debat, ha començat acusant Lozano de voler "tacar l'honor" de Morenés "passant per sobre del fet que és el mateix ministre qui ha introduït la tolerància zero a l'assetjament sexual a les Forces Armades ".

El diputat ha recordat que durant el mandat de Morenés s'ha tipificat l'assetjament sexual com a falta molt greu en el nou règim disciplinari, recentment aprovat per les Corts, i s'ha introduït com a delicte en la reforma del Codi Penal Militar, en plena tramitació parlamentària.

stats