Política 22/03/2020

Múrcia demana formalment a Madrid permís per aturar l'economia de la regió i la Moncloa ho rebutja

López Miras afirma que no està disposat a "assumir més morts si es poden evitar"

Efe
2 min
El president de Múrcia, Fernando López Miras, i el conseller de Salut, Manuel Villegas, en una imatge d'arxiu

MúrciaEl president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha ordenat aquest diumenge el tancament de tota activitat econòmica no essencial a la comunitat per frenar la pandèmia del coronavirus. Ha explicat que la decisió jurídicament es basa en el reial decret de l'estat d'alarma que permet a les autonomies instar el ministeri competent perquè dugui a terme determinades actuacions i, en aquest cas, l'executiu murcià remetrà l'ordre autonòmica a Sanitat perquè la ratifiqui i autoritzi la seva execució. La Moncloa no ha trigat a reaccionar i a través d'un comunicat als mitjans ha informat que declina la sol·licitud. "El govern espanyol reitera que ha adoptat les mesures més dràstiques d'Europa i de les més estrictes a nivell mundial", al·leguen fonts de l'executiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim informes suficients de salut pública que apel·len al tancament de tota activitat no essencial", ha assegurat López Miras en roda de premsa, i ha advertit que l'estat d'alarma no ha suspès les autonomies ni ha derogat la llei de salut pública regional. Les úniques activitats econòmiques autoritzades a Múrcia serien el transport de mercaderies, farmàcia, alimentació, energètiques, gasolineres, asseguradores i bancs, correus, sector primari, i mitjans de comunicació. López Miras va un pas més enllà del que fins ara havia reclamat el president de la Generalitat, Quim Torra, principal veu cantant d'aquestes mesures més restrictives.

En roda de premsa després de la reunió extraordinària del consell de govern, López Miras ha dit: "Jo no estic disposat a assumir més morts a la meva regió si podem evitar-les. Prefereixo el desgast econòmic, que n'hi haurà, abans que la pèrdua de vides humanes". "Ara és el moment de donar un nou pas en l'estat d'alarma. Un nou pas que resulta prudent i necessari", ha assegurat el president abans d'expressar el seu convenciment que l'Estat ha d'adoptar una mesura similar per a tot Espanya en uns dies.

Ha anunciat així mateix que a partir de dilluns tots els hotels de la regió es posaran a disposició del govern regional per ser utilitzats com a allotjament pel personal sanitari i de gestió de la crisi, o per prestació sanitària si els hospitals en el futur es queden sense llits. D'altra banda, i pel que fa als subministraments sanitaris, ha dit ser conscient de les dificultats del ministeri en els enviaments, però "sense material aquesta guerra no es guanyarà", ha afirmat. Pel que fa a necessitats de material imprescindible en hospitals i residències de gent gran, Miras ha detallat la necessitat de 8.000 kits de diagnòstic del Covid-19, 40.000 de test ràpid, 16.000 bates impermeables, 40.000 bates d'un sol ús, 10.000 ulleres estanques, 2.000 protectors facials, 1,6 milions de màscares, 3.000 caixes de guants i 100 respiradors.

En relació a les mesures econòmiques, ha reclamat la flexibilització del pagament de préstecs, l'exoneració de la quota d'autònoms a persones en aïllament, a les quals se'ls ha prohibit la seva activitat econòmica o les que tenen un persona dependent al seu càrrec, així com que s'autoritzi l'endeutament amb caràcter finalista a les comunitats.

stats