Parlament
Política 08/06/2023

El PP fa lloc a Nacho Martín Blanco pel 23-J

El diputat abandona Ciutadans a les portes de les generals assegurant que ha perdut "l'esperança en la viabilitat del partit"

3 min
Nacho Martín Blanco, avui al Parlament

Barcelona / MadridL'última baixa de Ciutadans podria acabar també al PP. El fins ara portaveu al Parlament i membre de l'executiva estatal del partit taronja, Nacho Martín Blanco, ha anunciat aquest dijous que abandona la formació perquè no li veu futur, i segons ha pogut saber l'ARA el seu futur immediat apunta a les files populars, on podria formar part fins i tot ja de les llistes que el partit presentarà a Catalunya de cara a les eleccions espanyoles del 23-J. En la seva roda de premsa, Martín Blanco ha evitat concretar el seu futur, tot i que sí que ha remarcat que no deixarà la "vida pública", ha defensat que encara té "coses a aportar" i fins i tot ha subratllat que té clar què votarà a les espanyoles -Ciutadans no s'hi presenta- i que confia que "Espanya pot canviar l'actual situació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses fonts consultades per l'ARA confirmen que hi ha "converses" entre el diputat taronja i dirigents del PP, tot i que la seva incorporació encara no està tancada formalment. De fet, no és el primer cop que els populars sondegen Martín Blanco per incorporar-lo, tot i que en el passat no se n'havien sortit. Aquest cop, però, el desenllaç podria ser diferent i acabar en els pròxims dies amb l'anunci que el politòleg i periodista ocuparà un dels llocs de sortida de la llista del PP a Barcelona el 23-J. Fonts oficials del PP eviten confirmar-ho i subratllen que el partit presentarà les seves llistes la setmana que ve, però diverses veus dels populars donen per feta la incorporació de Martín Blanco. També fonts de Cs ho assumeixen com una possibilitat. En tot cas, si la negociació s'acaba concretant en una oferta per al 23J, diverses fonts assenyalen que no seria com a número u per Barcelona, sinó en altres posicions inferiors de la llista.

De fet, el nom que es torna a situar a les travesses per encapçalar la llista per Barcelona és el de l'actual eurodiputada popular Dolors Montserrat. Una posició que li serviria de trampolí per després situar-se com a candidata a presidir el PP a Catalunya, un càrrec on fa temps tothom la situa. El partit va ajornar el congrés que s'havia d'haver celebrat fa un any per rellevar l'actual líder del partit, Alejandro Fernández. Hi ha diverses veus que situen al president dels populars catalans com a número u per Tarragona de cara al 23-J.

Pessimista sobre el futur de Cs

Després de la desfeta de les últimes municipals i autonòmiques, en què amb prou feines van superar l'1% dels vots, els taronges van decidir no concórrer a les generals, conscients que podria implicar la seva desaparició definitiva. Amb tot, no han renunciat a tornar a provar sort a les properes europees i catalanes. Però Martín Blanco, que fins ara era portaveu del partit a la cambra catalana, no hi està d'acord i així ho ha expressat en els òrgans de la direcció del partit. "Simplement, me'n vaig de Cs perquè he perdut l'esperança en la capacitat i la viabilitat d'aquest partit", ha argumentat. "En el moment en què un partit deixa de ser percebut com a útil a la ciutadana", ha assegurat, el "més honest" és apartar-se.

La seva marxa deixa un seient buit a l'executiva estatal del partit, que se suma al de Guillermo Díaz, diputat al Congrés, que també va anunciar que marxava fa uns dies. Martín Blanco formava part del nucli de confiança de Carlos Carrizosa des de la seva arribada a la cambra catalana el 2017. El diputat ha negat que la decisió d'Inés Arrimadas d'abandonar la política l'hagi fet prendre la seva decisió. "Dir que jo marxo perquè Inés ha marxat no seria just, marxo per raons personals", ha dit. El parlamentari ha assegurat que la decisió és fruit d'un llarg procés de reflexió. Aquest matí l'ha donat a conèixer a la direcció catalana del partit i també al secretari general de la formació a l'Estat, Adrián Vázquez, que aquesta tarda és a Barcelona. Amb tot, no ha parlat amb Arrimadas. Qui el va fitxar, de fet, va ser Albert Rivera, amb qui havien compartit tertúlies als platós de televisió. Pel que fa al grup parlamentari de Cs, fonts del partit han explicat que Anna Grau serà la nova portaveu taronja i l'exdiputada i actual presidenta del consell general de Cs Noemí de la Calle prendrà possessió de l'acta a què ell ha renunciat aquesta mateixa tarda.

stats