Política 11/12/2014

Comparar el sobiranisme amb el nazisme, "reprovable" però no perseguible penalment

La Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació arxivat la denúncia de diverses entitats contra desenes de tuits i missatges a les xarxes socials on es compara el sobiranisme català amb el nazisme. Les entitats denunciants portaran el cas a Europa

Acn
3 min
Usuaris de Twitter que es mantenen en l'anonimat proposen la destrucció sistemàtica dels catalans i detallen procedements per fer-ho / FERRAN FORNÉ

BarcelonaLa Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació ha arxivat la denúncia de diverses entitats contra desenes de tuits i missatges a les xarxes socials on es comparava el sobiranisme amb el nazisme, en considerar que les expressions són "profundament reprovables" però no suposen una incitació directa a la violència o la discriminació ni obeeixen a una campanya organitzada ni promoguda per líders socials o polítics. Les entitats denunciants es mostren disconformes amb la decisió judicial i han mostrat la seva determinació de portar el cas a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal descarta que aquests tuits puguin constituir un delicte de difusió d'idees que justifiquen el genocidi, ja que això, segons la jurisprudència, exigeix que la seva difusió "impliqui un perill cert de generar un clima d'hostilitat que pugui concretar-se en actes específics de violència, odi o discriminació". Per al fiscal, del contingut dels tuits "es desprèn una banalització o minimització del règim nacionalsocialista i dels greus i horribles crims comesos pel mateix, equiparant aquest règim i els seus autors a les persones, entitats o col·lectius que defensen actualment el procés sobiranista a Catalunya ".

Segons el fiscal, les expressions denunciades "en cap cas suposen una crida o incitació directa a cometre actes de violència o discriminar als que viuen a Catalunya", sinó que "s'està expressant un parer sobre l'actuació política dels que defensen l'independentisme o el procés sobiranista". L'escrit subratlla que, en els casos de dubte, ha de prevaler el dret a la llibertat d'expressió i ideològica, ja que constitueix "una de les més acusades senyes d'identitat de la societat democràtica".

Denúncia conjunta

Diverses entitats catalanes van denunciar davant de la fiscalia desenes d'amenaces, injúries, insults i calúmnies contra el sobiranisme i la seva comparació amb el nazisme. Segons les entitats, agrupades en el 'Manifest per a la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme', la vinculació del procés sobiranista i els independentistes amb el règim nazi, el feixisme, l'Holocaust o la propaganda de Goebbels suposa una incitació a l'odi que està perseguida pel Codi Penal. A més, troben més greu que això es faci a través de les xarxes socials o els mitjans de comunicació per part de polítics o periodistes.

El manifest va ser impulsat per la Fundació Catalunya, l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la Comissió de la Dignitat, i compta amb l'adhesió de cinc entitats i ajuntaments. El seu portaveu, l'advocat Josep Cruanyes, creu que no es pot veure com a "normal" que l'estat espanyol es compari contínuament el procés sobiranista català amb el nazisme. Segons ell, el Codi Penal ja preveu perseguir aquests delictes. Cruanyes també va recordar que el 2008 la Unió Europea va aprovar un reglament per la lluita contra la xenofòbia i el racisme que l'estat no ha aplicat, tot i que el termini expirava el 2010.

La denúncia se centrava principalment en desenes de tuits on es banalitza el nazisme comparant-lo amb el sobiranisme, fent analogies entre personatges, frases, situacions i actuacions. Segons els denunciants, aquestes acusacions no es poden emparar en la llibertat d'expressió.

Portaran el cas a Europa

Aquestes entitats han lamentat l'arxivament i han anunciat que probablement portaran el cas als tribunals europeus, ja que no confien que la justícia ni la política espanyola persegueixin aquests missatges. A més, han lamentat que les Corts espanyoles no hagin aprovat encara la transposició al Codi Penal de la normativa marc europea que permetria perseguir penalment aquest tipus d'expressions, i que s'hauria d'haver aprovat el 2010.

stats