"Quan no quedi terra per sembrar, què menjarem?": milers de persones es manifesten contra els Jocs d'Hivern

Stop JJOO es mobilitza a Puigcerdà i es conjura per fer que el 'no' guanyi a la consulta del juliol

3 min
Manifestació a Puigcerdà en contra dels Jocs Olímpics d'Hivern

Puigcerdà"Avui és un dia històric a Puigcerdà, pensa que aquí gairebé mai hi ha manifestacions i avui fa pinta que vindrà molta gent, mira com està tot!", augurava el veí puigcerdanenc Robert Fumanal quan tot just faltaven escassos minuts per a les 12 del migdia. Era l'hora prevista de la protesta organitzada per la plataforma Stop JJOO. Sota el lema “Per un Pirineu viu, stop Jocs”, la mobilització ha aplegat milers de persones de totes les edats i procedències (5.000 segons els organitzadors i 2.500 segons els Mossos d'Esquadra) que s'han desplaçat fins a la capital cerdana per deixar clar el seu rebuig al projecte olímpic. "Ja n’hi ha prou de destrossar el medi ambient. Tinc cinc nets, si continuem carregant-nos-ho tot, què els quedarà a ells? I quan no hi hagi terra per sembrar, què menjarem?", es preguntava la Francesca Simeon, de Montmeló, que als seus 71 anys era una de les voluntàries que han ajudat en tasques organitzatives.

Manifestació a Puigcerdà en contra dels Jocs Olímpics d'Hivern

Al crit de "30 dies de festa, 30 anys de misèria·, els manifestants han recorregut els principals carrers del centre i han acabat la marxa a la plaça del Call, on s’han fet parlaments i concerts. Al llarg de l’itinerari, a més de càntics i proclames contra els Jocs, es podien sentir accents de tot Catalunya: gironins, lleidatans, barcelonins i, fins i tot, ebrencs i aragonesos, com els dels representants de les plataformes en Defensa de l’Ebre i Stop JJOO Aragó. "Nosaltres defensem tota la conca del riu i per tant, també els aqüífers del Pirineu. Si ara ja hi ha sobrexplotació dels aqüífers, amb els Jocs es multiplicarà per mil", ha opinat Matilde Font, d’Amposta, membre de l’entitat ebrenca, que en conjunt deu haver fet unes vuit hores de viatge per assistir a la protesta. "No té sentit ampliar les pistes d’esquí quan cada any hi ha menys neu i dura menys temps, i menys quan els glaciars estan desapareixent", ha afegit un dels portaveus de l’associació aragonesa contrària a la candidatura, Luis Garay. 

Però no només s'han mobilitzat catalans de fora de la Cerdanya. També des de la comarca molts veïns s’hi han sumat, com la Dolors Caballero, de Puigcerdà, i l’Octavi Galceran, de Llívia. "Ens estan enganyant, no invertiran en infraestructures que no serveixin per celebrar els Jocs. Ens sobren els motius per manifestar-nos en contra, perquè prou que han fet malbé la Cerdanya amb les segones residències i el turisme. Si es fan els Jocs hi perdrem a nivell local i, a més, tots els catalans també perdrem els diners públics que s’hi acabaran invertint", han afirmat. I la Jéssica, de Ripoll, ha recordat que molts joves com ella s’han de resignar a treballar fora del seu poble perquè "aquí només trobes feines turístiques per quatre duros per treballar només a l’estiu o els caps de setmana". "I no tens pisos ni cases per llogar, perquè tots són turístics i no en podem pagar el preu", ha lamentat la noia, de 21 anys.

"No volem ser la zona d’esbarjo de Barcelona"

La d’aquest diumenge ha estat la primera gran mobilització que s’ha organitzat en contra de la candidatura olímpica, si bé des de la plataforma Stop JJOO han avisat que continuaran amb les mobilitzacions fins que la Generalitat i el govern espanyol retirin el projecte. "Volem que el Pirineu sigui alguna cosa més que la zona d’esbarjo de la zona metropolitana", ha exclamat un dels portaveus de l’entitat, Bernat Lavaquiol, que també ha reclamat que s’aposti per un model "més sostenible" que tingui en compte l’emergència climàtica. 

Des de l’entitat també han retret a la Generalitat la diferència entre el tracte que, segons ells, donen als inversors turístics i als ciutadans del Pirineu: "A ells els aplanen el terreny perquè acumulin beneficis, i a nosaltres ens fan xantatge dient que o ens mengem aquests Jocs o no tindrem infraestructures. Pere Aragonès, això no funciona així, volem hospitals, escoles i carreteres", ha subratllat Lavaquiol. Així mateix, una altra portaveu, Helena Guillén, ha reiterat que encara no han presentat els informes d'impacte ambiental ni el pressupost per als Jocs.

Per tot plegat, des de la plataforma Stop JJOO han avisat que, igual que avui han "desbordat" Puigcerdà, també desbordaran les urnes amb el 'no' en la consulta que el Govern farà al juliol a les comarques del Pirineu.

stats