Enquesta

Els nois joves, cada vegada menys independentistes i més de dretes

També estan menys interessats en les mobilitzacions feministes que les noies de la seva generació

ARA
2 min
Independentisme zen

BarcelonaEls joves de la generació Z, és a dir, d'entre 16 i 26 anys, són menys independentistes, sobretot els homes. Segons l'última enquesta del CEO, la preferència perquè Catalunya es converteixi en un estat propi és l'opció que menys defensen les generacions més joves, a diferència dels baby boomers (de 59 a 77 anys) i la generació X (de 43 a 58), que opten més per la independència. Els homes més joves també són més de dretes que les generacions anteriors (excepte l'anomenada generació silenciosa, que són les persones de més de 78 anys) i també que les dones de la seva generació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un 23% de les franges més joves volen que Catalunya sigui un estat independent, mentre que un 29% prefereixen que continuï sent una comunitat autònoma. Un percentatge que s'ha anat eixamplant des dels baby boomers i que ha tingut la tendència inversa en el cas dels partidaris de la independència. Els homes de la generació Z són els més defensors de la unitat d'Espanya (4,9 sobre 10), mentre que passa a l'inrevés en el cas de les dones (4,2).

Nois més de dretes

Pel que fa a l'eix ideològic esquerra-dreta, les dades de l'estudi mostren que hi ha un repunt de les posicions de dreta i extrema dreta entre els més joves, especialment en els homes d'aquesta franja. És el grup on hi ha un percentatge més gran de nois, un 9%, que s'ubiquen en l'escala 8-10, la que es considera extrema dreta, mentre que el percentatge de les noies baixa fins a un 6%. En els dos casos, els números són més alts que les generacions anteriors, on el percentatge no supera el 5%.

Un 15% dels nois de la generació Z se situen en la franja de la dreta, mentre que en el cas de les dones és d'un 12%. En el cas dels homes, el percentatge només el supera la generació silenciosa (17%), i en les noies, també ho fan les dones de més de 78 anys (14%) i les baby boomers (13%). El director del CEO, Jordi Muñoz, ha admès el "repunt" d'homes joves de dreta i extrema dreta que no els havien vist en enquestes anteriors. "Em fa l’efecte que hi ha un canvi, s’observa que les altres quatre generacions precedents es van movent cap a l’esquerra, menys aquesta última", ha dit Muñoz.

Menys interessats en mobilitzacions feministes

D'altra banda, només un 29% dels nois d'entre 16 i 26 anys estan interessats en les mobilitzacions feministes dels últims anys, gairebé la mateixa proporció que els més grans de 78 anys. Cal tenir en compte, a més, que el 29% és 10 punts menys que el percentatge del conjunt dels homes enquestats. Aquesta dada contrasta amb les dones de la mateixa generació, ja que el 65% de les enquestades diuen que hi participen.

stats