Partits
Política 16/12/2023

Irene Montero contra Sumar a les eleccions europees

Podem anuncia que l'exministra serà la candidata dels liles i que es presentaran en solitari

ARA
3 min
La líder de Podem, Ione Belarra, i la futura candidata del partit a les europees, Irene Montero, aquest dissabte a Madrid.

BarcelonaPodem ha anunciat que concorrerà tot sol a les eleccions europees del 2024 i que l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, serà la cap de llista, si ho confirma la militància en un procés de primàries. Ho ha avançat la líder del partit, Ione Belarra, durant un acte aquest dissabte amb el lema Ara més que mai, celebrat al Palau de la Premsa de Madrid, per rellançar el seu projecte després de la ruptura amb Sumar i el pas dels seus cinc diputats al Congrés al grup mixt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Belarra ha assegurat en la seva intervenció que no hi ha ningú millor que Montero per "redreçar" el projecte polític i fer avançar una esquerra "valenta" que tingui per bandera la justícia social i el feminisme, segons Europa Press. "Et demano tornar a començar amb els nostres motius intactes i amb les forces renovades", ha afegit, dirigint-se a la futura candidata a les europees.

Montero, que ha intervingut just després, ha acceptat la proposta de la secretària general de la formació per ser la cap de cartell de Podem a les eleccions europees de l'any que ve. “Crec que fem un bon equip. Et dono les gràcies per confiar en mi avui i sempre i et responc que sí, amb les raons i amb l'esperança intactes”, ha dit Montero, que després ha interromput el discurs per fer una abraçada a Belarra. “Cal canviar-ho tot fins que totes les persones tinguin garantits tots els drets. Em presentaré a les primàries de Podem per ser la candidata a les eleccions europees del juliol del 2024 si així ho decideix democràticament la nostra militància”, ha afegit.

“Europa s'hi juga molt en aquestes eleccions. El pacte antifeixista i democràtic que va fer possible Europa pot quedar enterrat per una victòria de l'extrema dreta i també per la hipocresia i la inacció de la socialdemocràcia i les dretes europees", ha alertat Montero en el seu discurs. La número 2 de Podem s'ha preguntat per què serveix Europa si no atura "el genocidi que Israel executa ara mateix a Palestina, si la nostra sobirania està en mans dels EUA o si les persones LGTBI no es poden moure lliurement dins les nostres fronteres".

En una intervenció amb un clar accent social, Montero també ha carregat contra "els fons voltor i els especuladors que converteixen en negocis els nostres drets més importants" i "el gir austericida que tanta desigualtat i tantes vulneracions de drets humans va generar fa tan sols una dècada". A més, ha criticat la política migratòria de la UE que "aixeca murs i deixa morir milers de persones abans d'arribar a les nostres fronteres”.

Rellançar el projecte polític

El partit fa un pas simbòlic per rellançar el seu projecte polític, precisament a les eleccions europees, que van ser la gran fita de la seva irrupció política fa gairebé una dècada amb Pablo Iglesias com a candidat. Amb aquesta decisió, el partit de Ione Belarra torna a posar al centre l'exministra d'Igualtat, a qui fia tota l'estratègia de rearmar-se en un moment extremadament complicat per al partit, tocat amb la crisi amb Sumar després de les eleccions espanyoles. De fet, Podem havia atorgat la màxima importància a aquest acte amb l'objectiu que suposés un abans i un després en la trajectòria política de la formació. La crida de Podem a la militància per a l'acte d'aquest dissabte ha fet efecte i el recinte ha aplegat centenars d'afiliats que han desbordat la capacitat del recinte.

stats