Política 17/10/2014

El Govern s'activa per garantir que es voti a tots els municipis, també als petits

L'executiu demana als consistoris sense locals de la Generalitat que cedeixin espais pel 9-N

Núria Orriols
2 min

BarcelonaLa Generalitat ha iniciat contactes amb els ajuntaments dels municipis més petits per garantir que es pugui a votar el proper 9 de novembre a tot Catalunya i assegurar-se així una bona participació. Fonts municipals han explicat al diari ARA que les delegacions del Govern al territori ja s'han posat en contacte amb alguns consistoris perquè cedeixin a la Generalitat locals municipals on poder fixar punts de votació al procés participatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, actualment hi ha només 600 punts definits a tot el territori —la majoria instituts públics propietat de la Generalitat— per acudir a les urnes del nou 9-N, cosa que garanteix espais de votació a totes les ciutats però que deixava fora els pobles més petits. La xifra contrasta amb els 4.000 col·legis previstos en el decret de la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional.

Les delegacions territorials del Govern han trucat a alguns alcaldes i els han enviat una petició formal per escrit. Els consistoris que vulguin que es voti al seu municipi hauran d'omplir i retornar un formulari amb l'espai de votació triat al departament de Governació, que comanda Joana Ortega.

Fins dilluns el migdia

Els ajuntaments que decideixin cedir "de manera lliure i voluntària" alguns locals del municipi a la Generalitat ho hauran de comunicar a la vicepresidenta del Govern Joana Ortega a través d'una carta—que segons fonts consultades per l'ARA, les delegacions han enviat als ajuntaments— per manifestar la voluntat de col·laborar en el procés de participació ciutadana.

"Per qüestions d'urgència", la correspondència haurà d'estar signada per l'alcalde i enviada a la delegació territorial corresponent abans del proper dilluns a les 13.00, amb un marge d'una hora més per imprevistos.

D'altra banda, les persones que actuaran com a coordinadors dels locals municipals s'hauran d'inscriure com a vountaris a la web engegada pel govern de la Generalitat per promocionar la participació el proper 9-N.

Cooperació entre administracions

L'actuació s'empara legalment, d'acord amb la carta, en els principis d'actuació que presideixen les relacions dels ens locals amb l'administració de la Generalitat, basats en la "cooperació, la col·laboració i l'assistència recíproques per al millor compliment de les funcions". Així es tracta "d'apropar a la ciutadania les eines que facin possible la major participació" i traduir-la "de forma efectiva" dins l'acció de l'ajuntament.

stats