El nou Govern es conjura per deixar enrere la divisió i tornar al "bon clima"

Els consellers prenen possessió i Aragonès promet que treballaran "com una pinya"

5 min
El president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, en la presa de possessió

BarcelonaEl Govern torna a tenir a partir d'aquest dimecres plenes funcions: els consellers i les conselleres del nou executiu de Pere Aragonès ja han pres possessió al Palau de la Generalitat, al Saló de Sant Jordi, i han celebrat la primera reunió de treball. Encara és una incògnita si l'oposició donarà 100 dies de gràcia al nou l'executiu, però el primer repte que té per davant el nou gabinet només depèn estrictament d'ell: recuperar la cohesió que li ha mancat en la darrera legislatura, plena d'enfrontaments entre els dos socis, Esquerra i Junts. Aquest és un dels objectius que s'han fet sentir més aquest dimecres a la seu del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la primera reunió, el nou president ha comparegut davant dels mitjans de comunicació, amb preguntes limitades. Ell, que va ser el número dos de l'anterior executiu liderat per Quim Torra, ha sigut el primer a admetre que la cohesió interna serà un dels primers bons propòsits de la llista del seu gabinet. Així, ha volgut destacar que la primera reunió de l'executiu s'ha caracteritzat pel "bon clima": "Treballarem com una pinya, com un equip". "Ho hem de fer diferent de l'etapa anterior", convenia un dels membres del consell executiu en acabar la reunió.

Tant ERC com JxCat s'aferren a algunes circumstàncies per augurar que, com a mínim el primer tram del mandat, hauria de ser més fàcil conviure de manera pacífica. En primer lloc, perquè hi ha una part dels consellers de perfil tècnic i recentment aterrats a la primera línia política, el que implica que no porten les motxilles d'antics enfrontaments entre els dos socis de Govern. En segon, perquè les dues formacions han pactat donar dos anys de marge a la taula de diàleg per funcionar, cosa que els hauria de permetre compartir durant aquest temps la mateixa estratègia en clau de Procés i, per tant, intentar rebaixar les diferències.

Aragonès s'ha proposat encarregar-se en primera persona d'aquesta qüestió i, en els propers dies, es reunirà d'un en un amb tots els consellers, als quals ja ha posat els primers deures: presentar departament per departament una bateria de mesures que s'hagin d'implementar de manera immediata. El Govern es conjura per a la unitat, i ara caldrà veure si, aquesta vegada, és realment possible. "Som hereus dels governs que ens han precedit", ha dit el republicà.

Reconstrucció immediata

La primera compareixença d'Aragonès davant dels mitjans també ha servit per explicar breument quina direcció agafarà el seu gabinet. La prioritat serà la "reconstrucció" postpandèmia de Catalunya, és a dir, començar a clarificar les mesures econòmiques i de "rescat social" per combatre tots els flancs que ha debilitat el covid-19. "La prioritat és la reconstrucció de les vides dels catalans", ha proclamat. Vol dir això que el conflicte polític passa en un segon terme? Aragonès ha assegurat que no. La qüestió és que, a diferència de la reconstrucció, que alguna cosa es mogui en la carpeta del Procés també dependrà del govern espanyol.

El nou president ha tornat a fixar quin serà el seu full ruta en clau nacional: primer promocionar un gran acord per l'amnistia i l'autodeterminació que susciti l'aval dels partits i la societat civil, i després intentar revifar la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat. Poc amant de les polèmiques, Aragonès no ha aclarit si vol citar-se primer amb Sánchez o amb el president català a l'exili, Carles Puigdemont: "A disposició de les agendes de tothom".

Presa de possessió

La jornada ha començat amb tots els consellers prenent possessió del càrrec. També aquí ha pres la paraula Aragonès, que els ha agraït a tots que hagin acceptat el repte de formar part del seu executiu en un moment de "dificultat". També els ha instat, però, a fer realitat la "sacsejada" que considera que necessita el país. Una de les qüestions que ha remarcat en aquest sentit és la necessitat d'acabar amb el patriarcat –Aragonès ha creat un departament de Feminismes i Igualtat ad hoc– i ha advertit que el fet que hi hagi una majoria de conselleres al Govern no és una "qüestió estètica": "Les propostes feministes empeltaran les polítiques del Govern".

El president, Pere Aragonès, amb la consellera de Feminismes, Tània Verge, en l'acte de presa de possessió.
El president, Pere Aragonès, amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, a la presa de possessió.

El primer a ser cridat per prendre possessió ha sigut el vicepresident i responsable de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que ha promès lleialtat al president i complir les obligacions del càrrec al servei de Catalunya. Ell serà el número dos d'Aragonès a l'executiu i també l'home fort de Junts al Govern, i es convertirà així en una de les cares visibles institucionals, juntament amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs –també present a l'acte–. A Puigneró l'han seguit amb la mateixa fórmula la resta de consellers.

A l'acte també hi han fet acte de presència els consellers sortints, a qui Aragonès ha agraït la feina feta i a qui l'auditori ha dedicat un llarg aplaudiment després de la "duresa" –en paraules del president– de l'última legislatura. Els fins ara titulars dels departaments de la Generalitat han protagonitzat imatges disteses durant la cerimònia després de deixar la seva responsabilitat: gairebé tot el Govern cessa, ja que només tres membres continuaran en el nou executiu.

Imatge dels consellers sortints en la presa de possessió del nou Govern de Pere Aragonès.

Primers nomenaments

La primera reunió del Govern ha servit per concretar els principals nomenaments de l'executiu. Entre ells, els secretaris generals dels departaments, que, de facto, actuen com a número dos dels consellers. Tal com explica aquest dimecres l'ARA en l'edició de paper, la majoria ja se sap qui seran: el número dos de Puigneró serà el fins ara responsable de Ferrocarrils, Ricard Font, i el d'Interior serà Oriol Amorós, que fins ara era el secretari general de l'antic departament de Treball i Afers Socials. De la resta de secretaris generals, la majoria ja saben que és assumir aquest càrrec, tot i que molts canvien departament. Núria Cuenca serà la número dos de Presidència; Meritxell Masó de Salut; David Mascort d'Agricultura i Acció Climàtica; Jordi Cabrafiga d'Economia; Patrícia Gomà d'Educació; Lluís Baulenas d'Acció Exterior i Dolors Rusinés de Drets Socials. Debuten com a secretaris generals Oriol Sagrera a Empresa; Georgina Oliva a Feminismes; Esther Morales a Universitats; Jordi Foz a Cultura i Joaquim Clavaguera a Justícia.

També es comencen a conèixer altres càrrecs d'aquesta nova Generalitat. El dirigent d'ERC i líder del partit al Parlament la legislatura passada, Sergi Sabrià, fa el salt al Govern i serà el nou cap de l'oficina del president. De les principals vacants a cobrir només queda una gran incògnita: no se sap encara qui serà el nou portaveu, que Aragonès no vol que sigui cap conseller, sinó una persona del món de la comunicació amb aquesta tasca específica. Avui tampoc ho ha aclarit.

stats